Antena 3 CNN Actualitate Sănătate România, în pragul unei noi epidemii de viroze respiratorii cu virus gripal. Avertismenul medicilor: "Un risc real cu forme foarte severe"

România, în pragul unei noi epidemii de viroze respiratorii cu virus gripal. Avertismenul medicilor: "Un risc real cu forme foarte severe"

Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, a atenționat că România este ”aproape” de a declara epidemie de gripă.

România, în pragul unei noi epidemii de viroze respiratorii cu virus gripal. Avertismenul medicilor: "Un risc real cu forme foarte severe"
Sursa foto: Getty Images I Oleg Breslavtsev
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Ian 2024   •   21:50

Ioana Stăncel, specialistă în politici de sănătate publică, a avertizat că România se află în apropierea declarării epidemiei de gripă.

În același context, medicul Adrian Marinescu a subliniat faptul că mulți dintre cei expuși riscului de viroze respiratorii nu iau măsuri esențiale, precum utilizarea măștii de protecție, pentru a preveni infectarea cu virusul gripal.

"Suntem aproape de a declara o epidemie de viroze respiratorii cu virus gripal.

Probabil că raportările de joi, de mâine, de la Institutul Național de Sănătate Publică vor indica o apropiere a epidemiei de gripă, deși ne așteptăm ca acestea să fie vârfurile de incidență și ulterior, în următoarele zece zile, să înceapă să descrească incidența la nivel național", a declarat Ioana Stăncel într-o emisiune la Medika Tv.

Citește șiAutorităţile ar putea declara epidemie de gripă în România. Lista măsurilor ce ar putea fi luate în spitale sau şcoli

Medicul Adrian Marinescu a evidențiat că ne aflăm într-un sezon al infecțiilor respiratorii care ridică probleme reale, dar a subliniat că populația nu trebuie să intre în panică.

La capitolul prevenție nu am făcut pași importanți

"Ce mi se pare mie important este că, din păcate, la capitolul prevenție nu am făcut pași importanți.

Degeaba discutăm în fiecare toamnă că putem avea un sezon de gripă care poate să fie complicat că, din păcate, până nu se întâmplă nu e suficient de important.

Dacă vă duceți acum într-un mijloc de transport, persoane în vârstă, persoane cu boli cronice, unii dintre ei nu au mască.

Mulți dintre ei stau și interacționează unii cu ceilalți, adică un risc real de a face gripă și nu numai, cu forme foarte severe. Deci situația nu e deloc simplă", a explicat Adrian Marinescu, într-o emisiune la Medika Tv, potrivit News.ro

Medicul a subliniat că nu este prea târziu pentru cei care doresc să se vaccineze împotriva gripei și a adăugat că unul din cinci pacienți cu gripă necesită internare.

"Din cei 200 care se prezintă în 24 de ore la camera de gardă, copii și adulți, 20%, aproximativ, sunt persoane care trebuie să rămână internate, fie că sunt forme severe, fie că au nevoie de monitorizare.

Nu e deloc simplu să asiguri aceste locuri în fiecare zi. Oricât de dinamic ai acționa, oricâte externări ai face, aceste locuri se ocupă imediat", a subliniat Adrian Marinescu.

×
Subiecte în articol: epidemie de gripa România
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close