Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Alertă în sistemul medical! România este în fruntea ţărilor din Uniunea Europeană la cazurile de rujeolă

Alertă în sistemul medical! România este în fruntea ţărilor din Uniunea Europeană la cazurile de rujeolă

Este din nou alertă în sistemul medical. Potrivit specialiștilor de la Institutul Național de Sănătate Publică, suntem fruntași în Europa la numărul cazurilor de infecții cu rujeolă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Mar 2024   •   09:29

Medicii spun că epidemia de rujeolă este o consecinţă a mişcării împotriva vaccinării. 

În perioada 01.01.2023 – 10.03.2024, în România au fost peste 8.000 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 8 decese. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Brașov și Mureș.

În decembrie anul trecut Ministrul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă pentru a încuraja vaccinarea.

Vaccinarea este recomandată începând cu vârstă de un an, însă Ministerul încurajează chiar și vaccinarea celor care au între 9 şi 11 luni. Serul ROR este compensat 100% pentru copii și se administrează în cabinetele medicilor de familie.

Din păcate, în ultimii ani vaccinarea a scăzut mult în țară noastră.

Potrivit Ministerului Sănătății, acoperirea vaccinală este redusă. 

78% pentru prima doză, 62% pentru doză a două, transmite Ministerul Sănătății.

Un reprezentant al Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Odette Popovici, a atenţionat, la o masă rotundă despre hepatitele virale, asupra scăderii "îngrijorătoare, galopante" a acoperirii vaccinale în rândul copiilor.

Doar 52% dintre cei cu vârsta de un an au fost imunizaţi, iar epidemia de rujeolă este o consecinţă "a mişcării antivacciniste".

Ea a precizat că proiectul de lege privind vaccinarea este de mult timp în Camera Deputaţilor, după ce a trecut de Senat, scrie Agerpres.

"Aş dori să trag un semnal de alarmă privind scăderea îngrijorătoare, galopantă aş spune, a acoperirilor vaccinale inclusiv pentru componenta antihepatită B. Potrivit celor mai recente estimări, la vârsta de un an, acoperirea vaccinală a fost de doar 52%, la 18 luni de 75%, pentru ca la vârsta de doi ani să nu depăşească 79%, faţă de indicatorul cunoscut de 95%.

Proiectul de lege a vaccinării a trecut de mult timp de Camera superioară a Parlamentului, nu ştim ce se mai întâmplă cu acest proiect, se pare că este blocat în Camera Deputaţilor, dar ceea ce vedem clar sunt consecinţele mişcării antivacciniste şi poate cel mai grăitor exemplu este epidemia de rujeolă aflată în desfăşurare în prezent şi care totalizează până la data de 10 martie, 8.020 de cazuri, dintre care opt decese.

Suntem fruntea în Europa", a transmis Popovici, la masa rotundă organizată la Palatul Parlamentului cu tema "Hepatitele virale în România - Etape în drumul spre eradicare".

 

 

 
×
Subiecte în articol: România uniunea europeana rujeola
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close