Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Salariul pe care îl va câștiga o asistentă medicală, după majorarea de 15%. Creșterile se acordă în două tranșe

Salariul pe care îl va câștiga o asistentă medicală, după majorarea de 15%. Creșterile se acordă în două tranșe

Reprezentanții Federației sindicale Sanitas au anunțat că au convenit cu Guvernul o creștere a salariilor de bază cu 15%, în două tranșe.

Salariul pe care îl va câștiga o asistentă medicală, după majorarea de 15%. Creșterile se acordă în două tranșe
Sursa foto: Getty Images I John Lamb
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Feb 2024   •   14:40

Reprezentanții Federației Sindicale Sanitas au anunțat că, în urma întâlnirii desfășurate luni la Palatul Victoria, referitoare la majorările salariale din sistemul de sănătate, s-au pus de acord asupra unei creșteri a salariilor de bază cu 15%, în două etape.

Aceste majorări sunt planificate să fie acordate în luna martie și luna iunie, în plus față de creșterea de 5% care a fost deja aplicată pentru întregul sistem bugetar începând cu 1 ianuarie 2024.

Detaliile au fost comunicate de către președintele Sanitas, Leonard Bărăscu, și prim-vicepreședintele federației, Iulian Pope.

Trebuie menționat că salariile medicilor și ale personalului din spitale au crescut semnificativ în 2017, odată cu adoptarea legii salarizării, ajungând ca un medic să aibă un salariu minim de 15.000 de lei brut.

Citește și: Categoria de pensionari care va primi bani în plus la pensie. Ar fi a treia majorare programată pe 2024

"Anvelopa salarială e o greșeală de interpretare. Nu anvelopa salarială, care e uriașă, nici nu ne-am referit la ea. Guvernul dă cei 5% pentru toată lumea la salariul de bază. Vor primi colegii noștri banii din 15 februarie, luna asta.

Apoi, încă 15% în două tranșe, pe care nu le-am stabilit ca procent și care se vor aplica la toată lumea, inclusiv la asistența socială, foarte important”, a explicat Bărăscu.

"Important este că vom primi acei 15% plus 5% care, deja, merg de la 1 ianuarie. Deci, salariile de bază vor crește în următoarea perioadă cu cei 5% pe care i-au dat de la început, plus 15% pe care ni i-a promis Guvernul”, a adăugat Bărăscu.

Ce salariu va încasa o asistentă medicală după majorarea salarială de 15%

O asistentă medicală are un salariu brut de 4.800 de lei, la care se adaugă 600 de lei spor, gărzi de 3.500 de lei, 500 de lei spor pentru munca în weekend, 314 lei indemnizație de hrană și 800 de lei alte venituri.

Un asistent medical ajunge la un salariu de 10.000 de lei brut. 

Un medic are 16.000 de lei venit, cu sporuri de 1.100 pentru condiții de muncă, 7.700 de lei gărzi și 700 de lei indemnizație pentru titlu de doctor, la care se adaugă 270 de lei pentru hrană. 

Astfel, un medic ajunge la un salariu de 25.000 de lei brut.

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close