Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sancțiuni la Spitalul Județean Sibiu în urma dezvăluirilor Antena 3. Amenzi de 12.000 de lei | VIDEO

Sancțiuni la Spitalul Județean Sibiu în urma dezvăluirilor Antena 3. Amenzi de 12.000 de lei | VIDEO

Sancţiuni în urma dezvăluirilor referitoare la tratamente inumane aplicate pacienţilor de la terapie intensivă de la Spitalul Județean de Urgență Sibiu. Directorul de îngrijiri și medicul șef ATI au primit amenzi de 12.000 de lei.

Sancțiuni la Spitalul Județean Sibiu în urma dezvăluirilor Antena 3. Amenzi de 12.000 de lei | VIDEO
de Mia Lungu    |    15 Mar 2021   •   21:56

Prefectura Județului Sibiu a transmis că medicul șef ATI, care este și coordonator pentru rezidențiat, a fost amendat cu zece mii de lei pentru ”lipsa parafei medicilor specialiști sau primari în foile de observație, unde există doar parafa medicului rezident an I sau II”.

Directorul de îngrijiri a fost amendat cu 2.000 de lei pentru ”nerespectarea procedurii privind contenția (imobilizarea), respectiv lipsa registrului de contenție și a acordului informat”.

În urma controalelor efectuate, DSP a mai luat și alte decizii:

  • Procedura de contenție va fi actualizată, procedură de care va răspunde conducerea unității sanitare și luarea la cunoștință de către personalul cu atribuții la nivelul secțiilor.
  • Întocmirea unei proceduri cu privire la trasabilitatea foii de observație și arhivarea acestora cu termene stabilite (de la deces, de la externare, de la transfer, etc. până la arhivare) – termen de 7 zile – procedură de care răspunde conducerea unității sanitare și luarea la cunoștință de către personalul cu atribuții la nivelul secțiilor.
  • Medicii primari și specialiști ATI vor supraveghea activitatea medicilor rezidenți an I și II cu respectarea strictă a prevederilor legale în vigoare, inclusiv să contraparafeze foile de observație – răspunde personalul cu atribuții.
  • Foile de observație vor fi completate la zi cu precizarea corectă în timp a evoluției stării de sănătate a pacientului – răspunde medicul curant.

Avocatul Poporului intervine după dezvăluirile Antena 3 privind pacienții imobilizați și sedați în secțiile ATI

"Am solicitat Ministerului Sănătății un punct de vedere cu privire la necesitatea ca, la nivelul tuturor unităților spitalicești să existe o procedură unitară de contenționare (fixare prin imobilizare, n.r.) a persoanelor, altele decât cele cu afecțiuni psihice.

În România, din păcate, există legislație și proceduri în acest sens doar pentru persoanele cu afecțiuni psihice.

Pentru alte categorii de pacienți nu există astfel de prevederi. Spitalele își fac propriile proceduri. Firesc ar fi să existe o procedură unitară de contenționare: în ce cazuri se face, cine dispune contenționarea, pe ce perioadă, la ce intervale se face observația pacientului.

Pe acest subiect am cerut punctul de vedere al Ministerului Sănătății", a spus Renate Weber la Antena 3.

Ea a estimat că atunci când se invocă relele tratamente aplicate pacientului trebuie evaluat fiecare caz în parte și a arătat că în ceea ce privește eventualele vinovății, în cazul de la Sibiu s-au sesizat instituțiile abilitate: Parchetul și Corpul de Control al Ministerului de resort.

Mărturii despre Spitalul Sibiu: ”Am văzut cum se omoară oameni prin sedare! Dacă s-ar trezi vreun pacient și ar povesti, ne-ar închide pe toți!”

Antena 3 a difuzat mărturii cutremurătoare cu privire la tratamentul pacienților din secția ATI COVID a Spitalului județean din Sibiu. O fostă asistentă care a lucrat în această secție confirmă că bolnavii erau legați și sedați, chiar dacă sufereau de insuficiență respiratorie.

"În prima zi în care am intrat în acel modular, pe zona roșie, am rămas foarte uimită și de-a dreptul șocată. Pentru că am văzut acolo cum se omoară oameni prin sedare. Mergeau seringile automate de sedare.

Doar erau câțiva pacienți puțin mai bine, cu respirație puțin mai bună, singuri în salon, dar se aștepta și la acei pacienți să le pună sedare într-un final. Pentru că seringile cu sedare se încărcau înainte să se termine celelalte seringi puse deja, toata lumea avea o problemă: de ce nu încărcăm seringile cu sedare?!

Într-una din zile am prins seringile cu sedare la unii bolnavi, mergeau de ceva vreme, de o oră să zic, nu era nevoie în 4 ore, cât am stat eu în zona roșie, să încarc seringa urmatoare cu sedare.

Când s-a preluat schimbul, a venit colega si m-a certat de ce nu am încărcat seringa cu sedare. Și am zis: eu nu am încărcat-o pentru că în seringa asta mai este, fix exact pentru o oră cât să meargă sedarea. Și spune: Tu trebuie să încarci sedarea, pentru că dacă se trezește bolnavul? Și atunci am stat și m-am gandit: Doamne, dacă s-ar trezi vreun bolnav de aici, dacă ar spune cât a pătimit și cât a fost de chinuit, cred ca ne-ar închide pe toți!", povestit asistenta.

×
Subiecte în articol: sanctiuni Spitalul Judeţean Sibiu
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close