Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sfat de sănătate. Cât dăunează ecranele ochilor şi de la ce distanţă ne uităm la TV

Sfat de sănătate. Cât dăunează ecranele ochilor şi de la ce distanţă ne uităm la TV

Ecranele dispozitivelor pe care le privim în fiecare zi dăunează destul de mult sănătății oculare. Oftalmologul Roxana Cozubaș ne spune astăzi cât ar fi indicat să ne uităm la tv sau în telefoanele mobile zilnic, astfel încât să nu avem de suferit mai târziu. Vestea bună este că cititul de pe hârtie ne relaxează ochii.

Sfat de sănătate. Cât dăunează ecranele ochilor şi de la ce distanţă ne uităm la TV
de M.Z.    |    11 Feb 2020   •   09:22

Pentru a înţelege cât de mult dăunează ecranele ochilor, trebuie să facem diferenţa "între cele două tipuri de rele, când privim un ecran: culoarea, iar lumina albastră este foarte dăunătoare la nivelul ochiului şi, apoi, trebuie avut în vedere distanţa de lucru, pentru că ţinem foarte aproape de ochi aceste dispozitive", atrage atenţia medicul Roxana Cozubaș.

Totuşi, avem nişte "arme" la dispoziţie: filtrele de lumină albastră pentru ecrane, unele încorporate în dispozitiv, sau acelaşi filtru putem să-l punem pe ochelari, chiar dacă nu avem dioptrii.

"În ce priveşte distanţa, e bine ca ecranul să fie cât mai departe şi mai jos, că e deschiderea ochiului mai mică decât dacă ai privi la acelaşi nivel sau în sus. Atunci când stăm cu ochii acolo, în monitor, uităm să clipim şi atunci suprafaţa ochiului se va usca", explică oftalmologul.

De asemenea, să nu uităm să bem apă şi să controlăm şi umiditatea din locul în care trăim, să nu fie un aer uscat, pentru că ne usucă şi ochii. 

"La 20 de minute de stat în faţa unui ecran, e bine să ne luăm 20 de secunde pauză, în care să ne uităm departe", ne sfătuieşte oftalmologul Roxana Cozubaș.

Sfat de Sănătate. Cât dăunează ecranele sănătății oculare

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Roxana Cozubaș
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close