Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Câte calorii consumăm noaptea, în timpul somnului, şi cum se calculează rata metabolică

Câte calorii consumăm noaptea, în timpul somnului, şi cum se calculează rata metabolică

Dacă te-ai întrebat vreodată câte calorii arzi atunci când dormi, ei bine, răspunsul s-ar putea să te surprindă pentru că organismul nostru lucrează chiar și atunci când suntem în stare de repaus și când dormim.

Câte calorii consumăm noaptea, în timpul somnului, şi cum se calculează rata metabolică
Sursa foto: Pexels
de Claudia Popovici    |    08 Noi 2022   •   14:00

Beneficiile unui somn de calitate sunt binecunoscute medicilor și specialiștilor în somnologie.

"Somnul este necesar pentru funcționarea normală a hormonilor corpului și a sistemului imunitar. Un creier lipsit de somn sau somnoros este un creier flămând.

Lipsa unui somn de calitate duce la creșterea în greutate", spune Dr. Richard K. Bogan, profesor la Universitatea de Medicină din Carolina de Sud și cercetător al somnului, potrivit today.com.

Cu toate acestea, mulți oameni nu știu că un somn bun te ajută și să slăbești pe termen lung.

Așadar, somnul poate fi mai important pentru pierderea în greutate decât credeai!

Somnul este momentul în care organismul se regenerează, iar pentru a face acest lucru eficient se produc diverse transformări cum ar fi scăderea temperaturii corpului și încetinirea respirației.

Caloriile arse au de-a face cu diverși factori cum ar fi greutatea, metabolismul, dar și durata somnului.

Câte calorii arzi în timp ce dormi?

Mai exact, o persoană consumă între 30 și 80 de calorii pe oră atunci când doarme, în funcție de rata metabolică bazală personală.

Rata metabolică bazală se referă la energia necesară corpului nostru pentru funcțiile esențiale, cum ar fi reglarea temperaturii, refacerea celulelor, respirația și circulația.

La majoritatea persoanelor, rata metabolică bazală reprezintă aproximativ 85% din totalul caloriilor arse într-o zi în stare de repaus, restul de 15% reprezentând caloriile pe care le consumă creierul când arde glucoza pentru a o transforma în energie. 

Pentru a îți face o idee aproximativă despre câte calorii are nevoie corpul tău în repaus în timpul unei perioade de 24 de ore, calculează-ți rata metabolică bazală.

Cum calculezi rata metabolică bazală RMB

Există o formulă după care se poate calcula rata metabolică bazală și anume:

  • RMB pentru bărbați = (10 x greutate exprimată în kilograme) + (6.25 x înălțime în centimetri ) – ( 5 x vârsta în ani) + 5
  • și RMB pentru femei = (10 x greutate exprimată în kilograme) + (6.25 x înălțime în centimetri) – (5 x vârsta în ani) – 161".

Ce factori afectează rata metabolică bazală? 

Rata metabolică bazală variază de la persoană la persoană, în funcție de mai mulți factori precum înălțimea, vârsta, genul sau hormonii.

Înălțimea și greutatea sunt principalii factori care influențează numărul de calorii arse pentru că un corp mai mare are nevoie de mai multă energie pentru a funcționa. 

Un alt factor important este forma în care te afli, cu cât ești mai activ și mai în formă cu atât vei arde mai multe calorii deoarece mușchii ard mai mult decât grăsimea, potrivit agerpres.ro

Genul este un alt factor important pentru că bărbații au rata metabolică bazală mai mare.

Hormonii joacă și ei un rol important pentru că sarcina, alăptarea, menopauza sau hipertiroidismul pot contibui la creșterea sau scăderea ratei metabolice bazale.

De asemenea o dietă echilibrată și un somn de calitate sunt factori cheie pentru a arde cât mai multe calorii în timpul somnului. 

De exemplu, știai că persoanele care mestecă de cel puțin 30 de ori la fiecare înghițitură au cu 15% mai multe șanse să slăbească? Motivul este că, dacă mâncăm mai încet, dăm creierului mai mult timp pentru a primi semnalul de la stomac că suntem sătui. Prin urmare, ne oprim din mâncat mai repede decât dacă mâncăm în grabă.

Beneficiile somnului in pierderea in greutate

În concluzie, somnul corespunzător aduce numeroase beneficii in procesul pierderii în greutate şi al menținerii unui echilibru ponderal şi, de asemenea:

- reduce predispoziția la mâncatul nocturn
- Accelerează rata metabolică
- Facilitează procesul de ardere a grăsimilor
- ajuta la luarea deciziilor alimentare corecte
- Încurajează controlul porțiilor
- Reglează apetitul alimentar
- Îmbunătățește autocontrolul.

×
Subiecte în articol: somn calorii slabire
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close