Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Taxa clawback ar putea fi redusă cu 15%. Daniel Bran (APMGR): Veştile bune vin de la Ministerul Sănătăţii

Taxa clawback ar putea fi redusă cu 15%. Daniel Bran (APMGR): Veştile bune vin de la Ministerul Sănătăţii

Medicamentele vitale pentru români ajung să se găsească din ce în ce mai greu, însă autorităţile au anunţat noi măsuri pentru a stopa dispariţia tratamentelor.

Taxa clawback ar putea fi redusă cu 15%. Daniel Bran (APMGR): Veştile bune vin de la Ministerul Sănătăţii
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Mar 2023   •   12:34

Astfel, taxa clawback ar putea fi redusă cu 15% după mai bine de doi ani de insistenţe.

Daniel Bran, vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, a explicat situaţia în direct la Antena 3 CNN.

"Veştile bune pentru pacienţi vin de la Ministerul Sănătăţii. Ştim că de ani de zile politica cel mai mic preţ din Europa, la care s-a adăugat şi taxa clawback, a dus la dispariţia medicamentelor generice. Chiar în ultimii şase ani putem spune că au dispărut aproape 3.000 de medicamente generice. În urma consultărilor pe care le-am avut la Ministerul Sănătăţii, s-au decis trei măsuri. Prima, şi cea mai importantă, alinierea taxei clawback pentru medicamentele generice la 15%. Acest lucru este deja vizibil pe site-ul Ministerului Sănătăţii, există proiectul legislativ.

Pe de altă parte, avem promisiunea ca săptămâna viitoare să apară un nou proiect legislativ din care produsele cele mai vulnerabile să aibă preţul indexat cu inflaţia, iar a treia măsură, o măsură comună între Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, modificarea contractului-cadru în sensul creşterii accesului pacienţilor la tratament, la medicamentele biosimilare", a declarat Daniel Bran.

Citeşte şi: Mii de medicamente generice dispar de pe piață | Alexandru Rafila: "Vom uniformiza taxa clawback la 15% pentru medicamentele generice"

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close