Antena 3 CNN Actualitate Şcolile de poliţie, în vacanţă forţată: Studenţii nu pot susţine licenţa din cauza crizei

Şcolile de poliţie, în vacanţă forţată: Studenţii nu pot susţine licenţa din cauza crizei

Şcolile de poliţie, în vacanţă forţată: Studenţii nu pot susţine licenţa din cauza crizei
Sursa foto: Elevii scolilor de politie asteapta sa-si dea licenta
07 Sep 2009   •   08:53
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Rectificarea bugetară din primăvara acestui an a afectat şi planul de venituri şi cheltuieli destinat personalului din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI). Astfel, una dintre deciziile luate pentru ca salariile celor aproape 150.000 de angajaţi să nu fie scăzute, a constat în amânarea încadrării promoţiei 2009 a şcolilor de ofiţeri şi agenţi din România, până când vor exista fondurile necesare plăţii salariilor acestora. Antena3.ro a stat de vorbă cu oficialii MAI, dar şi cu câţiva ofiţeri de la şcolile de poliţie din ţară, care, deşi nu ştiu când vor putea să-şi dea licenţa, doresc să plece în teritoriu şi să câştige un ban.

?Până la finalizarea examenelor de licenţă şi absolvire, promoţia 2009 este în vacanţă?, aşa arată răspunsul oficial scris, pe care Antena3.ro l-a primit de la Serviciul Comunicare din cadrul MAI. Conform aceluiaşi document, peste 1600 de studenţi şi elevi, din cadrul Academiei de Poliţie din Bucureşti şi din toate celelalte şcoli postliceale din ţară aşteaptă să-şi finalizeze studiile în 2009.

Singura instituţie de învăţământ superior a Ministerului Administraţiei şi Internelor este Academia de Poliţie ?Alexandru Ioan Cuza?. Aceasta este singura şcoală de profil la care se vor susţine examene de licenţă. Acestea, împreună cu examenele de absolvire la şcolile postliceale ale MAI au fost planificate iniţial pentru luna iulie, după cum declară pentru Antena3.ro comisar-şef Gabriel Mitroiu, din cadrul Serviciului Comunicare al MAI.

?Procentul absolvenţilor încadraţi în funcţie va putea fi calculat după afişarea rezultatelor la examenele de licenţă, respectiv la examenele de absolvire. Absolvenţilor Academiei de Poliţie care nu promovează examenul de licenţă în prima sesiune organizată în anul absolvirii, li se acordă gradul profesional de agent de poliţie, respectiv gradul militar de sergent major, potrivit competenţelor de gestiune a resurselor umane, iar absolvenţilor Facultăţii de Pompieri care se află în imposibilitatea promovării examenului, li se prelungeşte stagiul minim în vederea acordării gradului de locotenent cu perioada de până la promovarea examenului de licenţă?, explică Mitroiu pentru Antena3.ro.

?Am stat închişi în şcoală o săptămână, ca să primim un răspuns oficial din partea M.A.I?

În ceea ce priveşte absolvenţii şcolilor de agenţi de poliţie sau ai şcolilor militare de subofiţeri, care nu promovează examenul de absolvire în prima sesiune organizată în anul absolvirii, nu dobândesc grade profesionale/militare şi nu sunt repartizaţi în vreo unitate a M.A.I.

Însă data susţinerii examenelor de licenţă şi de absolvire nu este încă stabilită, iar elevii şcolilor, care susţin că examenele ar fi trebuit date în luna mai, nu iulie, se tem că încadrarea lor se va face în primăvara anului 2010.

?Iniţial trebuia să terminăm şcoala pe data de 28 Mai 2009, dar din anumite motive economice, această dată a fost amânată. Examenele de absolvire erau programate, am susţinut proba scrisă, după care am fost informaţi că examenul se suspendă până la altă dată şi care ne va fi comunicată în timp util. Iar acest timp a fost de o săptamână, în care am stat închişi în şcoală, ca să primim un răspuns oficial din partea coducerii M.A.I.?, explică pentru Antena3.ro unul dintre elevii Şcolii de Agenţi de Poliţie "Vasile Lascar" din Câmpina.

Elevii se tem că vor pleca în teren de-abia anul viitor

El adaugă pentru Antena3.ro că după atâtea aşteptări, elevii au fost anuntaţi că vor termina şcoala în septembrie
dar că Dan Nica, ministrul MAI, într-un dialog purtat cu membrii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor ?Pro Lex?, ar fi menţionat anul viitor ca perioadă de încadrare e absolvenţilor şcolilor de poliţie din ţară.

?Am făcut doi ani la Şcoala de agenţi de poliţie ?Vasile Lascăr? din Câmpina, dar deja am ajuns cam la doi ani şi jumătate şi sunt zvonuri din partea domnului ministru Nica că ne-ar încadra în primăvară, în loc de data de 4 octombrie, cum ni se zice în acest moment. Pentru ce am muncit atât ca să intrăm în şcoala de poliţie? Ne ţin pe loc, iar noi nu putem face nimic, decât să aşteptăm până cine ştie când, ca să ne putem câştiga şi noi pâinea şi să nu mai trăim pe spatele părinţilor, care de fapt şi ei au rămas fără salarii?, spune indignat viitorul absolvent al şcolii de poliţie de la Câmpina, pentru Antena3.ro.

Aproape 1.700 de elevi ar fi trebuit să absolve anul acesta

Şi Simion Valeriu, purtătorul de cuvânt al Şcolii ?Vasile Lascăr? spune că data susţinerii examenelor a fost în luna mai, nu în luna iulie, după cum arată documentele oficiale ale MAI, remise către Antena3.ro.

?Pe 28 mai ar fi trebui ca cei aproape 700 de elevi ai şcolii noastre să finalizeze examenele de absolvire, însă a venit o decizie de la domnul ministru Dan Nica, prin care elevii au avut perioadă de practică între 1 şi 30 iunie, iar în seara de 24 septembrie urmează ca ei să se întoarcă la şcoală, ca să susţină celelalte examene care au fost amânate în mai, iar la 1 octombrie să se dea examenul de absolvire?, detaliază Valeriu pentru Antena3.ro.

Şcolile postliceale ale M.A.I pregătesc agenţi de poliţie, agenţi de poliţie de frontieră, subofiţer de jandarmi, subofiţer de pompieri şi protecţie civilă şi maiştri militari. În cadrul M.A.I funcţionează Academia de Poliţie ?Alexandru Ioan Cuza? şi şase şcoli postliceale, respectiv Şcoala de Agenţi de Poliţie ?Vasile Lascăr? ? Câmpina, Şcoala de Agenţi de Poliţie ?Septimiu Mureşan? - Cluj-Napoca, Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră ?Avram Iancu? ? Oradea, Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi ?Grigore Alexandru Ghica? ? Drăgăşani, Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi ? Fălticeni, Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă ?Pavel Zăgănescu? ? Boldeşti.

Numărul de studenţi şi elevi care ar fi trebuit să finalizeze studiile în 2009 în cadrul Academiei de Poliţie şi al şcolilor postliceale este de 1.638, iar Antena3.ro vă prezintă situaţia acestora, pe fiecare şcoală şi în funcţie de numărul de bărbaţi şi femei.

Academia de Poliţie:
- pentru Inspectoratul General al Poliţiei Române - 146 bărbaţi, 50 femei;
- pentru Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră - 126 bărbaţi, 27 femei;
- pentru Inspectoratul General al Jandarmeriei -25 bărbaţi;
- pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă ? 66 bărbaţi.

Şcoli postliceale pentru pregătirea agenţilor, subofiţerilor şi maiştrilor militari:
- Şcoala de Agenţi de Poliţie ?Vasile Lascăr? - Câmpina - 492 bărbaţi, 208 femei;
- Şcoala de Agenţi de Poliţie ?Septimiu Mureşan? - Cluj Napoca - 119 bărbaţi, 34 femei;
- Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră ?Avram Iancu? - Oradea-16 bărbaţi, 43 femei;
- Şcoala de Subofiţeri de Jandarmi ?Grigore Alexandru Ghica? - Drăgăşani -148 bărbaţi, 22 femei;
- Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă ?Pavel Zăgănescu? ? Boldeşti - 98 subofiţeri, bărbaţi, 18 maiştri militari, bărbaţi;

Ordinul ministrului nr. 665 din 2008 privind unele activităţi de resurse umane în unităţile MAI stabileşte modalitatea de acordare a gradelor profesionale şi militare, inclusiv a acelora care nu promovează examenul de licenţă. Ordinul este publicat în Monitorul Oficial nr. 833 din 11 dec. 2008.

Paula Safta, Antena3.ro





×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close