Antena 3 CNN Actualitate Scumpiri la energie electrică. Care sunt aparatele din locuință care consumă cel mai mult curent

Scumpiri la energie electrică. Care sunt aparatele din locuință care consumă cel mai mult curent

Începând cu data de 1 iulie, facturile românilor la energie electrică vor crește cu 25%, în cazul în care nu vor alege un furnizor din piața concurențială.

Scumpiri la energie electrică. Care sunt aparatele din locuință care consumă cel mai mult curent
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    31 Mai 2021   •   15:51

Persoanele care nu au ales încă un furnizor din piața concurențiala, mai au timp până la data de 1 iulie să își schimbe contractul. În caz contrar, factura la curent electric ar urma să crească cu aproximativ 25%.

Mai mult decât atât, în casele oamenilor există o serie de obiecte banale, ce cresc consumul la energie electrică. Ele sunt indispensabile într-o gospodărie, dar se află și pe lista cu obiecte care consumă cel mai mult curent. Pe această listă se numără mașina de spălat, frigiderul sau combina frigorifică sau chiar televizorul.

Iată, potrivit Playtech.ro, care sunt electrocasnicele ce consumă cel mai mult curent din gospodărie:

Mașina de spălat este obiectul ce înregistrează cel mai mare consum de energie electrică. Spre exemplu, statistic vorbind, o mașină de spălat cu o capacitate de 5 kg, la o spălare cu încărcare maximă, la 60 de grade și un ciclu de 60 de minute ar urma să consume 0.85 kWh. Astfel, un cetățean ar urma să plătească aprox. 51 de bani pe ciclu de spălare.

Frigiderul sau combina frigorifică consumă aproape al fel de multă energie electrică precum mașina de spălat. Un frigider cu o capacitate de 330 de litri și certificat A+, care consumă 281 kWh/an. Astfel, românii ajung să plătească aproximativ 14 lei pe lună, pentru consumul combinei frigorifice.

Televizorul este unul dintre cele mai comune obiecte din locuință, pe care mulși românii îl lasă deschis ore în șir. În cazul unui televizor, consumul ajunge la 5 de bani pentru două ore de funcționare.

Laptopul sau calculatorul sunt indispensabile în viața oamenilor, în special odată cu munca de acasă, impusă în contextul pandemiei. Pentru un laptop, în cazul în care îl folosesc timp de 8 ore pe zi, românii trebuie să scoată aproximativ 20 de lei din buzunar, la final de lună. Un PC consumă, în schimb, aproximativ 36 de bani pe zi, dacă este deschis timp de 4 ore.

Factura la energie crește cu 25% de la 1 iulie

Doar o lună mai au românii la dispoziție în care furnizorii sunt obligați de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul energiei să aplice reducerea consumatorilor care încă nu și-au schimbat furnizorul și au rămas pe piața universală. Concret, dacă nu ați ales încă un furnizor de pe piața concurențială, veți mai primi reducerea până la finalul lunii iunie.

Pentru a vă schimba furnizorul însă, ar trebui să verificați tarifele pe site-ul ANRE, unde găsiți un comparator de prețuri pe care îl puteți accesa în funcție de consum, de zona în care locuiți și de valoarea facturii pe care o plătiți acum.  După ce completați toate aceste date, veți putea vedea ce furnizor are oferta cea mai bună și veți putea alege în funcție de tarifele cele mai mici.

Românii vor plăti cu până la 25% mai mult și pentru facturile la gaze, începând de la 1 iulie

Doi dintre cei mai mari furnizori de gaze anunță că vor crește substanțial tarifele. 1 iulie este data de la care vom plăti cu 25 la sută mai mult și pentru gazul natural. Nu vom simți imediat majorarea, însă efectul acesteia se va simți in prima factura din lunile de iarna.

Doi dintre cei mai mari furnizori de gaze anunță că urmează scumpiri majore de la 1 iulie. Unul dintre furnizori spune că va scumpi gazele de la 1 iulie cu 25%, iar cel de al doilea că va majora prețul în două etape: cu 13% de la 1 iulie și cu încă 5% de la 1 ianuarie. Specialiștii în energie spun ca această scumpire a gazelor se va reflecta direct proporțional în factura noastră de la gaz. Scumpirile vor fi pentru cei care nu au trecut pe piața liberă de energie.

De ce se scumpesc gazele

În ultima perioadă, costurile de achiziție a gazelor naturale de pe piața angro s-au majorat substanțial, pe de o parte, pe fondul convergenței prețurilor interne cu cele externe, iar pe de altă parte, ca urmare a reducerii sau a insuficienței cantităților de gaze din producția internă necesare pentru satisfacerea cererii.

Costul de achiziție a gazelor naturale de pe piața internă s-a dublat comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, costul cu achiziția gazelor din import s-a majorat cu 60% pentru cantitățile la care prețul este calculat în funcție de evoluția prețului petrolului pe piața internațională și chiar cu 250-300% pentru unele produse în hub-urile europene. Prognozele pentru a doua jumătate a acestui an sunt de continuare a acestei evoluții ascendente.

Trendul crescător al prețului de achiziție a gazelor la nivel european este cauzat de majorarea cererii atât pe segmentul rezidențial, ca urmare a unei primăveri deosebit de reci, cât și pe segmentul industrial datorită revenirii parțiale după scăderea de anul trecut din pandemie. Impactul este resimțit cu atât mai mult cu cât costurile de achiziție din ultima perioadă vin după un minim istoric, aceste costuri reprezentând cea mai mare pondere în factura de gaze naturale, respectiv circa 60%.

×
Subiecte în articol: scumpiri energie electrica consum mare
Parteneri
Mărturia unui pacient care a supravieţuit la ATI din Spitalul Pantelimon
x close