Antena 3 CNN Actualitate Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană: "Trebuie să renunțăm la politica pământului pârjolit. Mai ales când schimbăm guverne sau lideri"

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană: "Trebuie să renunțăm la politica pământului pârjolit. Mai ales când schimbăm guverne sau lideri"

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a participat la un eveniment organizat la Universitatea Politehnica București.

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană: "Trebuie să renunțăm la politica pământului pârjolit. Mai ales când schimbăm guverne sau lideri"
Sursa foto: captură YouTube
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Noi 2022   •   14:44

Geoană a intervenit prin legătură video, de la sediul din Bruxelles al NATO, la dezbaterea dedicată inovației în medicină.

"Pentru a pune lucrurile în context, președintele american Joe Biden spunea recent că actualul deceniu este unul decisiv pentru noua ordine mondială.

Mircea Geoană: "Acest deceniu poate fi vital pentru România"

Dacă pentru o superputere ca America este un deceniu decisiv, acest deceniu poate fi vital pentru România, pentru viitorul nostru ca națiune. 

Nimic mai transformator decât evoluția tehnologică în această nouă ordine mondială. Evoluția tehnologică la care asistăm va influența, în bine sau în rău, societățile noastre. Fără să pretind că sunt un expert în medicină, mă revendic drept un înfocat susținător al inovării.

Când am preluat mandatul de la NATO, secretarul general mi-a încredințat sarcina de a deveni un campion al inovării în cadrul Alianței și în cadrul parteneriatelor NATO. Așa că, de 3 ani de zile, pe lângă atribuțiunile zilnice, conduc Consiliul de Inovare din NATO și încerc să antrenez constant o cultură de modernizare, de dezvoltare a rezilienței prin adaptare, prin inovare, la nevoile unei Alianțe și ale unei lumi în schimbare.

Inovarea nu este doar menirea cercetătorilor, a oamenilor de știință, a celor din universități și din centre de cercetare.

A inova înseamnă a educa și promova o cultură a experimentării, în care eșecul nu este un stigmat, ci un pas necesar în atingerea succesului. Un alt ingredient este crearea unui ecosistem al inovării în care tripla elice a relației între sectorul public, cel privat și academic este esențială. Salut faptul că la această conferință aveți reprezentanți ai acestui triunghi fundamental pentru succesul construirii unui ecosistem de inovare.

Mircea Geoană: "Un parteneriat între stat, mediul privat și cel academic este indispensabil pentru inovare"

Facem asta la NATO, cu 32 de națiuni, cu Finlanda și Suedia venind în mod accelerat către noi (...) și mă bucur că Universitatea Politehnică București oferă un centru de testare al inteligenței artificiale pentru ecosistemul de inovare din NATO și vă invit și aștept și alte oferte din partea lumii academice, de cercetare, din România și din regiunea noastră. 

Deci, un partener strategic între public, privat și academic este indispensabil (...)

Mă bucur să văd împreună universități tehnice și de medicină, pentru că bio-ingineria și biotehnologia sunt două fațete ale aceleiași monede.

Până la finalul acestui deceniu, tehnologia quantum va deveni comercializabilă, generând o hiper-accelerare. Ca niciodată în istorie, big data, inteligența artificială deja creează o transformare extrem de accelerată.

Prin convergența cu quantum computing se va ajunge la un nivel incredibil de transformator la nivelul la tot ceea ce facem în societate.

Mircea Geoană: "Ne îndreptăm cu pași rapizi către o eră bio-digitală"

Prin convergența sporită între infotech și biotech, ne îndreptăm cu pași rapizi către o eră bio-digitală.

Convergența între sistemele biologice și tehnologia digitală reprezintă cea mai importantă revoluție la nivelul umanității, la nivelul istoriei umanității și va influența în mod dramatic (...) economia, societatea, în primul rând zona sănătății, alimentației, a protecției mediului, a industriei, dar și a securității.

Această transformare este extrem de importantă, iar contururile erei bio-digitale viitoare devin din ce în ce mai clare (...). 

Mircea Geoană: "Trebuie să învățăm să terminăm cu politica pământului pârjolit"

Un ultim îndemn pentru prietenii de acasă, îndemn care nu are nimic de-a face cu politica.

Trebuie să învățăm să terminăm o dată cu politica pământului pârjolit. Mai ales atunci când schimbăm guverne sau lideri. Suntem campioni mondiali în discontinuitatea strategiilor. Suntem campioni mondiali la numărul de strategii pe centimetrul pătrat și, din păcate, printre ultimii la implementarea acestora. 

Câți de dumneavoastră prezenți la acest eveniment prestigios nu vă numărați printre cei care au participat deja la redactarea unei strategii? Cred că majoritatea, dacă nu toți, ați luat parte la astfel de eforturi. Ideile bune, la fel ca și inovarea, nu sunt apanajul unui grup îngust și efemer de lideri politici sau administrativi. Ele se construiesc în timp, într-o ștafetă cunoașterii, a inteligenței colective și a împărtășirii unui destin comun. Pentru că degeaba ne realizăm individual, dacă eșuăm colectiv.

Și cred că lucrul în comun, împreună, și nu în silozuri, este începutul unui răspuns coerent la problema inovării în sănătate, la problema inovării în economie, la problema inovării în modul în care facem politică și administrăm țara, în modul în care facem geopolitică", a concluzionat Mircea Geoană.

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close