Antena 3 CNN Actualitate Secvenţial: Cele 13 feţe ale războiului - Episodul al VI-lea. Djuvara: "A fost măcel la Odesa. Nu aveam ce căuta acolo"

Secvenţial: Cele 13 feţe ale războiului - Episodul al VI-lea. Djuvara: "A fost măcel la Odesa. Nu aveam ce căuta acolo"

Secvenţial: Cele 13 feţe ale războiului - Episodul al VI-lea. Djuvara: "A fost măcel la Odesa. Nu aveam ce căuta acolo"
28 Sep 2014   •   17:53

Adrian Ursu a prezentat, în ediţia de duminică a emisiunii "Secvenţial", cel de-al şaselea episod al proiectului jurnalistic "Cele 13 feţe ale războiului", care propune o nouă perspectivă asupra războiului, alta decât cea din manualele de istorie, la 70 de ani de când România a trecut de partea Aliaţilor.

În acest episod, istoricul şi diplomatul Neagu Djuvara a povestit cum a ajuns să lupte în Odesa, un front pe care nu avea ce căuta, după spusele sale, în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

"Regimentul meu a fost aproape complet distrus. Când s-a luat Odesa, rămăseseră 92 de oameni, din aproximativ 3000. A fost măcel. Nu aveam ce căuta acolo. (...) A fost ambiţia lui Antonescu. Nu aveam ce căuta dincolo de Nistru", a declarat istoricul, care a adăugat că germanii i-au cerut generalului Antonescu doar să îşi mobilizeze trupele, nu să îndrepte armele împotriva Rusiei.

"Încrederea noastră era oarbă. Eram foarte viteji. Dar nu eram singurii; jumătate de Europa considera că Germania e o armată invincibilă", descrie Djuvara spiritul cu care românii au intrat în luptă.

Întrebat ce părere are despre România de astăzi, în contextul european, istoricul Djuvara a subliniat că, având în vedere complexul mondial existent, nu mai contează ce gândeşte şi ce face un popor.

"Face parte dintr-un ansamblu, fie că e un ansamblu european sau african. România nu mai există ca putere. România este parte din Uniunea Europeană", a declarat istoricul.

Prima parte


Vezi şi:


Secvenţial: Cele 13 feţe ale războiului - Episodul al V-lea

Secvenţial. Cele 13 feţe ale războiului - Episodul al IV-lea

Secvenţial: Cele 13 feţe ale războiului - Episodul al III-lea

Secvenţial: Războiul cu mai multe feţe - Episodul al II-lea


Secvenţial. Războiul cu mai multe feţe


×
Subiecte în articol: Secvential secvential cu adrian ursu
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close