Antena 3 CNN Actualitate Secvenţial. Interviu cu Bogdan Aurescu, omul care a făcut pentru România mai mult decât toată armata de generali a lui Băsescu

Secvenţial. Interviu cu Bogdan Aurescu, omul care a făcut pentru România mai mult decât toată armata de generali a lui Băsescu

Secvenţial. Interviu cu Bogdan Aurescu, omul care a făcut pentru România mai mult decât toată armata de generali a lui Băsescu
de S.T.    |    02 Feb 2014   •   17:57

La cinci ani de la victoria istorică a României la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga în procesul cu Ucraina privind delimitarea platoului continental al Mării Negre, Adrian Ursu, realizator al emisiunii "Secvenţial", a stat de vorbă cu Bogdan Aurescu, un om care a făcut pentru România mai mult decât toată armata de generali de tinichea a lui Traian Băsescu.

Bogdan Aurescu, reprezentantul României la Haga în procesul pe care ţara noastră l-a intentat Ucrainei în disputa pentru Insula Şerpilor, a acordat un interviu în care a vorbit despre elementele absolut spectaculoase în felul în care s-a desfăşurat acest proces.

Mâine se împlinesc 5 ani de când România a câştigat la Curtea Naţională de la Haga un teritoriu nou. Cinci ani de când România e mai mare, pentru că Bogdan Aurescu, alături de echipa de reprezentare a României, s-a bătut pentru asta.

5 ANI DE CÂND S-A MĂRIT ROMÂNIA

Eroul de la Haga a declarat că "dincolo de intervalul în care s-a desfăşurat procesul în sine, de când a fost sesizată Curtea, în septembrie 2004 şi până când s-a terminat în februarie 2009, efortul a fost mai amplu şi pe un interval de timp mult mai îndelungat".

"Au fost multe generaţii de jurişti, experţi, diplomaţi care de-a lungul timpului s-au ocupat de dosarul acesta, pentru că de fapt procesul pune capăt unei negocieri de 42 de ani", a spus Bogdan Aurescu.

LECŢIE DE MÂNDRIE, DEMNITATE ŞI PATRIOTISM

"Au fost nu mai puţin de 34 de runde de negocieri în care am încercat să soluţionăm prin discuţii. Până la urmă nu s-a putut ajunge la un rezultat, poziţiile părţilor nu erau câtuşi de puţin apropiate la momentul respectiv. Suprafaţa aflată în dispută în timpul negocierilor şi apoi şi în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie a fost aproxtimativ 12.200 de kilometri pătraţi de platou continental, deci o suprafaţă foarte mare(...). Soluţia pe care Curtea a dat-o a fost una foarte solidă, pentru că nu a existat niciun fel de opinie separată a vreunui judecător. A fost o hotărâre luată cu unanimitate, ceea ce a fost pentru prima oară în istoria Curţii Internaţionale de Justiţie", a mai spus Bogdan Aurescu.

Vezi AICI înregistrarea integrală a emisiunii "Secvenţial cu Adrian Ursu".

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close