Antena 3 CNN Actualitate Şeful Raiffeisen Bank: Un default al Greciei va avea un impact direct mic asupra României. Deprecierea leului este o reacţie exagerată

Şeful Raiffeisen Bank: Un default al Greciei va avea un impact direct mic asupra României. Deprecierea leului este o reacţie exagerată

Şeful Raiffeisen Bank: Un default al Greciei va avea un impact direct mic asupra României. Deprecierea leului este o reacţie exagerată
Sursa foto: Foto: EPA/Intact Images
de Catalin Ciocan    |    20 Iun 2011   •   19:02
O intrare in incapacitate de plata a Greciei va avea un impact direct mic asupra Romaniei, considera Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, care crede in acelasi timp ca investitorii nu vor percepe piata locala ca fiind mai riscanta din cauza problemelor din regiune.

“Nu este situatia de panica in care cineva se uita pe harta si spune ca Ungaria merge prost, Ucraina merge prost si Romania va merge prost. Am trecut de situatia asta si faptul ca am reusit sa punem ordine in buget si in deficit este un mare pas inainte si riscul sa fim tratati la fel sau sa fim vazuti la fel ca Grecia este minim. Cred ca dimpotriva. Acum Romania are mai mare atentie din partea investitorilor si cred ca nu trebuie sa ne fie teama ca daca se va intampla ceva cu Grecia va avea un impact si in Romania”, a declarat van Groningen.

Leul a resimtit in ultima perioada efectul crizei din Grecia, dar seful Raiffeisen crede ca deprecierea este doar temporara, fiind provocata de o reactie exagerata a pietei.  Azi, leul a atins un nou minim fata de euro al ultimelor patru luni si jumatate, cotatia de referinta a BNR fiind de 4,2635 lei/euro.

“Pietele cateodata au o reactie exagerata. Cred ca a fost o reactie temporara, nu putem sa citim ceva structural in asta. Ma astept la o evolutie stabila a leului in urmatorul an”, spune Steven van Groningen.
Acesta crede ca impactul problemelor din Grecia va fi unul redus pentru Romania, in conditiile in care bancile locale nu au o expunere mare pe piata elena.

“Cea mai buna investitie in Romania este sa dai credite in Romania si bancile din Romania de obicei au atras bani din straintate ca sa dea credite in Romania, nu in statul grecesc. Indirect, ar putea sa existe un efect, deoarece pentru bancile din Grecia ar putea sa creasca costul de finantare si ar putea sa fie mai scump pentru ele sa concureze in Romania. Tin sa subliniez ca bancile din Grecia care opereaza in Romania,  au doar actionari diferiti, in rest  au aceleasi reguli ca celelalte banci. Bancile sunt solide, doar faptul ca au un actionar din o alta tara poate sa aiba un anumit efect, dar asta nu inseamna ca daca actionarul are o problema si banca locala va avea o problema”, a precizat presedintele Raiffeisen Bank.

Agentia de rating Standard & Poor's a redus saptamana trecuta calificativul bancilor grecesti National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank, prezente si in Romania, de la "B", la "CCC", cu perspectiva negativa. Retrogradarea a venit dupa ce Standard & Poor’s a redus ratingul de tara al Greciei tot pana la “CCC”, practic cel mai scazut calificativ acordat vreunei tari.

Un raport al bancii japoneze Nomura, facut public saptamana trecuta, sustinea insa faptul ca Romania si Bulgaria vor fi afectate semnificativ de criza din Grecia. Analistii Nomura estimau ca bancile grecesti ar putea ajunge in situatia de a-si vinde subsidiarele din Romania pentru a face rost de capital.

“Sigur, putem sa ne gandim la o situatie in care o firma din Grecia sau o banca din Grecia va fi pusa in situatia de a vinde active din Romania. Nu este exclus mai ales ca daca vrei sa vinzi ceva trebuie sa vinzi ceva ce e bun si are potential . Sa nu uitam ca oricum ne asteptam la o perioada de consolidare a sistemului bancar, oricum avem prea multe banci in Romania si o consolidare cu bancile din Grecia sau din alte tari se va intampla, asta e clar. Nu cred ca e ceva dramatic sau care sa influenteze economia din Romania pentru ca daca se va vinde o banca asta nu inseamna ca nu exista o continuitate pentru client sau pentru mediul de business”, afirma Steven van Groningen.

Grecii sunt prezenti pe piata locala cu doua banci in top 10, Alpha Bank si Bancpost (controlata de EFG Eurobank).  O prezenta importanta au si Piraeus si Banca Romaneasca (detinuta de National Bank of Greece), in total bancile grecesti detinand 17% din activele sistemului bancar romanesc.
Citeste interviul complet: Ce spune noul şef al investitorilor străini despre limitarea creditului în valută, privatizări şi efectul “grec” asupra economiei României

×
Subiecte în articol: faliment România
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close