Cutremurele devastatoare din Turcia au fost cele mai puternice din ultimii 80 de ani şi cele mai mortale din ultimele două decenii.
Bilanțul persoanelor decedate a urcat la 19.900 de persoane, depășind numărul victimelor cutremurului din Japonia din 2011 atunci au fost 19.700 de oameni decedați.
Agenția de gestionare a dezastrelor din Turcia, AHAD, a declarat că aproape 650 de replici au fost înregistrate de la cele două cutremure cu magnitudinea de 7,8 și 7,6 grade care au avut loc luni.
Seismele fac ca eforturile de salvare să fie și mai dificile și mai periculoase, mai ales când echipele se află în clădirile șubrezite.
În acest context se naște întrebarea, cum am putea prezice aceste dezastre şi ce am putea face ca să gestionăm mai bine aceste situaţii, mai ales că în București, de exemplu, sunt aproape 400 de clădiri încadrate în clasa 1 de risc seismic.
Mihai Diaconescu, unul dintre seismologii de la Institutul de Fizică al Pământului, a reamintit de o metodă folosită de experții chinezi care au reuşit prezicerea unui cutremur cu câteva zile înainte de a se produse, în anul 1975.
"În 1975 chinezii observă o treabă ciudată cu animalele. Au avut un comportament ciudat, stări de agitație cu câteva zile înainte și s-au accentuat în cu 24 de ore înainte de cutremur.
Aşa au evacuat în oraș şi au salvat vreo 2 milioane de persoane. Dar peste un an, în aceeaşi zonă, a mai fost un cutremur care nu a fost prezis de animale şi au murit vreo 200.000 de persoane.
Nu există un sistem unitar de observare a animalelor. Chinezii au avut mici grădini zoologice pe lângă școli și animalele erau monitorizate 24 de ore din 24 și așa și-au putut da seama. Noi avem niște pești la Vrâncioaia.
Colegii mei au încercat (n.r să implementeze acest sistem de monitorizare). Din nefericire, nu au reușit, din varii motive. Nu sunt la curent exact.
Știu că am participat o dată la Constanța la delfinariu, ne-am dus și la acvariu, am instalat.
Peștii de adâncime care stau pe fundul mării, lacurilor pot simt vibrația", a spus Mihai Diaconescu, unul dintre seismologii de la Institutul de Fizică al Pământului, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN.