Antena 3 CNN Actualitate Sfat de sănătate. Cât de mult putem să slăbim, ca să nu ne îmbolnăvim. "E periculos. Trebuie maximum..."

Sfat de sănătate. Cât de mult putem să slăbim, ca să nu ne îmbolnăvim. "E periculos. Trebuie maximum..."

Denisa Nedelcu
2 minute de citit Publicat la 15:45 09 Iul 2020 Modificat la 15:45 09 Iul 2020
o_1ecpptgo61up21g3vlt519n7igab.jpeg

Orice dietă vine la pachet cu nişte riscuri pentru sănătate, atunci când ne propunem să slăbim un număr mare de kilograme, într-un timp cât mai scurt. Pentru a nu risca să ne trezim cu boli care ne pun sănătatea în pericol, medicii ne spun că e bine să slăbim doar câteva kilograme pe lună. Mai periculoase sunt curele repetate şi fluctuaţiile de greutate.

Pancreatita apare dacă slăbim brusc

"Cel mai periculos lucru este să te îngraşi, apoi să slăbeşti, iar să te îngraşi. Fluctuaţiile acestea sunt periculoase pentru sănătate, pentru că de fiecare dată, mai ales dacă slăbeşti brusc, poţi să faci pancreatită, pentru că se dislocă cantităţi uriaşe de grăsime. 

De asemenea, în cazul slăbirilor bruşte, poţi să faci pietre la fiere, la colecist sau steatoză hepatică, adică o încărcare grasă a ficatului. Deci nu e bine să slăbim brusc, trebuie maxim patru kilograme pe lună", a recomandat medicul Andrei Hadar, joi, la rubrica Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea, de la Antena 3.

Medicul spune că cel mai indicat ar fi să încercăm să ne menţinem la greutatea la care ne aflăm, chiar dacă oscilăm periodic cu câteva kilograme în plus. O prăjitură nu este o tragedie, dacă o mâncăm ocazional, însă trebuie să fim atenţi la greutate. 

Când e cazul să ne oprim din mâncat

"Sigur, putem să ne mai abatem şi să mâncăm câte o prăjitură, nu suntem sfinţi, dar trebuie recuperat a doua sau a treia zi. Adică pot să fie 1-2-3 kilograme în plus, nu e nicio problemă, dar când vezi că ai început să te îngraşi, opreşte-te!

După trei kilograme e cazul să ne îngrijorăm un pic, pentru că începe supraponderalitatea. Sigur, nimeni nu poate să fie standard. Dar eu recomand tuturor, că aţi văzut şi COVID atacă persoanele obeze, iar obezitatea înseamnă şi alte boli, că ea nu vine aşa singură, vine la pachet cu diabet zaharat, cu hipertensiune, cu apnee în somn şi nu numai", atrage atenţia medicul Haidar.

În plus, vara este mult mai uşor să slăbim, pentru că arderile sunt mai mari. "De exemplu, astăzi este disconfort termic şi acest lucru duce la o stare de stres a corpului şi orice stare de stres consumă mai multă energie, pentru că el încearcă să se adapteze şi intră în acţiune mai multe mecanisme de adaptare la căldură sau la frig. E un consum de energie şi, atunci, orice consum de energie duce la slăbire", explică doctorul.

Cum ne menţinem după o dietă

Odată ce am reuşit să slăbim trebuie să ne şi menţinem la acea greutate. Pasul cel mai important este să ţinem cont de orele la care mâncăm şi să nu avem haos în program.

"Cea mai importantă masă pentru menţinerea greutăţii, e dovedit, este micul-dejun. Şi seara, cu trei ore înainte de culcare, să nu mâncăm nimic. Plus mişcare, dacă facem de trei ori pe săptămână, plus dietă corectă, sigur nu ne îngrăşăm", a conchis gastroenterologul Andrei Haidar. 
 

×
x close