Antena 3 CNN Actualitate De ce este periculos virusul HPV. Medic: ''Nu este de ușor de diagnosticat și duce la cancer''

De ce este periculos virusul HPV. Medic: ''Nu este de ușor de diagnosticat și duce la cancer''

Se estimează că aproape toate persoanele active sexual, bărbaţi sau femei vor face cel puţin o dată în viaţă infecţia cu HPV. Aflăm totul despre acest virus de la profesorul Elvira Brătilă. E important să ştim că nu orice infecţie duce la cancer şi mai află şi cum ne putem vindeca.

De ce este periculos virusul HPV. Medic: ''Nu este de ușor de diagnosticat și duce la cancer''
Sursa foto: Pixabay
de Andreea Cigolea    |    27 Ian 2021   •   11:10

De ce este periculos virusul HPV

Virusul HPV este atât de periculos, pentru că practic avem o serie de tulpini care sunt incriminate ca fiind principalii factori care sunt etiopatogenici în apariţia cancerului de col. Din păcate, când vorbim de localizările lui, la organe, nu întotdeauna foarte accesibille, cum este colul uterin sau pentru ORL-işti, tractul în gât sau amigdale, nu este uşor neapărat de diagnosticat, nu dă semne atât de vizibile pentru o femeie sau bărbat, cum sunt verucile, fie ele că apar cutanat sau condiloamele vulvo-vaginale. 

Practic, de aceea trebuie făcut un screening. În screeningul cancerului de col intră tipajul HPV, tocmai pentru că leziunile nu sunt atât de vizibile şi nu orice infecţie HPV duce la cancer de col.

Virusul HPV duce la cancer de col

10% din infecţiile de HPV au capacitatea să se transforme în infecţie transformantă, adică genomul virusului să se incorporeze în genomul celulei gazdă, restul sunt infecţii tranzitorii. Practic, organismul este capabil să vindece infecţia HPV, numai că dacă pacienta are parteneri multipli devine practic şi un vector pentru parteneri. Simptome clare nu avem. De cele mai multe ori, pacientele tocmai vin pentru condiloame în regiunea vulvară sau anală şi atunci, automat încep să o investighezi şi pentru col, pentru că există coinfecţii cu mai multe tulpini şi asta este foarte important, că dacă organismul poate are o rată mai mare de clerance al unei infecţii cu o singură tulpină, rata de vindecare scade şi cu numărul tulpinilor infectate, dar şi în funcţie de tipul de HPV. S-a demonstrat că practic vindecarea de tipurile 16 şi 18 sunt într-un fel mai greoaie decât faţă de restul tulpinilor. 

Virusul HPV se ia pe cale sexuală

În principal acest virus se ia pe cale sexuală, dacă vorbim de condiloame se pot lua şi prin haine purtate de la o persoană la alta, sau prin diverse obiecte de toaletă, însă cele cervicale, în special pe cale sexuală. 

La ce ne ajută vaccinul anti HPV

Vaccinul ne ajută foarte mult să scădem riscul de a fi vectori. Practic, ne ajută să stopăm într-un fel, ca orice vaccin practic răspândirea unei infecţii şi în cazul acesta scădem incidenţa cancerului de col.

Imunitatea, foarte importantă în infecţia cu HPV

Imunitatea este foarte importantă. Este o imunitate de tip celular. Depinde, normal de la om la om. Avem diverse tratamente pe care le asociem, inclusiv tratamentelor locale. Avem tratamente care se aplică lcocal, intravaginal. Încercăm cu tratamente sistemice pentru a stimula imunitatea, însă, de multe ori, organismul îşi face regulile lui şi nu putem trece peste ele.

Vaccinul HPV, ideal de făcut la adolescente

Este bine ca vaccinul să fie făcute de adolescente, chiar cu trei-patru ani înainte de debutul vieţii sexuale, de aceea se poate alege vârsta de  11 ani. Este foarte uşor. Mama se duce la medicul de familie, spune că vrea să îşi vaccineze tânăra asolescentă şi atunci se comandă cele trei doze. Sigur că se adresează şi femeilor peste 35 de ani, Dacă ia o infecţie HPV, o femeie peste 40 de ani care nu are aceeaşi imunitate bună ca o femeie tânără, atunci ea are un risc mult mai mare ca infecţia respectivă să se transforme în infecţie transformată şi să ducă la apariţia unei leziuni cervicale.

Şi bărbaţii se pot vaccina anti-HPV

Leziunile cervicale de grad scăzut la pacientele tinere au o şansă mult mai mare de a se vindeca singure, chiar până la 70/% decât la o pacientă peste 40 de ani. Vaccinul este gratuit dacă se merge la medicul de familie. Pentru bărbaţi, deocamdată nu s-a stabilit dacă este gratuit. Sigur că se pot vaccina'', a spus prof.dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close