Antena 3 CNN Actualitate Primele semne ale unui picior diabetic. Dr. Botezatu: "O rană netratată la membrul inferior, în cazul diabeticilor, poate duce la amputaţie"

Primele semne ale unui picior diabetic. Dr. Botezatu: "O rană netratată la membrul inferior, în cazul diabeticilor, poate duce la amputaţie"

Una dintre complicaţiile diabetului netratat este piciorul diabetic. De la ce apare, de fapt, această afecţiune şi cum se poate trata ne spune ortopedul Iozefina Botezatu. Mare atenţie, un picior diabetic netratat poate duce la amputaţie!

Primele semne ale unui picior diabetic. Dr. Botezatu: "O rană netratată la membrul inferior, în cazul diabeticilor, poate duce la amputaţie"
Sursa foto: Antena 3
de Milena Niță    |    07 Apr 2021   •   13:48

"Piciorul diabetic este una dintre complicaţiile diabetului care poate duce la amputaţie şi este cea mai frecventă amputaţie a membrului în lume. Evident că, după denumire, cea mai frecventă cauză este diabetul", a spus medicul Iozefina Botezatu, miercuri, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

La această complicaţie se ajunge de la un diabet nediagnosticat din vreme şi netratat corespunzător. 

"Această glucoză mare în sânge afectează vasele, nervii. Pacientul cu picior diabetic are frecvent neuropatie. Adică, sunt afectate fibrele nervoase, periferice, iar pacientul nu simte niciun fel de durere, nici când se loveşte sau când se înţeapă", explică medicul.

Prevenţia diabetului, cu analize anuale

Pacientul diabetic ar trebui monitorizat de medicul de familie şi de diabetolog.

Odată pus diagnoticul de neuropatie diabetică, pacientul trebuie să-şi urmărească zilnic picioarele şi la orice mică zgârietură sau leziune la nivel unghial ori traumatism minor trebuie să se prezinte la medic.

Prevenţia în acest caz se poate face cu analize medicale anuale. În plus, aşa vom descoperi orice afecţiune, nu numai diabetul, spune medicul.

În afară de picior, la pacienţii diabetici mai pot fi afectate şi ochii sau rinichii, atenţionează dr. Iozefina Botezatu.

Pacienţii diabetici, majoritarea obezi

Întrebată dacă putem vorbi de persoane predispuse la diabet, doctoriţa a subliniat că, frecvent, cei diabetici sunt obezi.

Cât priveşte piciorul diabetic, acesta se poate recunoaşte după câteva semne: este roşu, cald, tumefiat care apare după un traumatism, dar nu prezintă durere. 

O rană netratată la picior la duce la apariţia ulcerelor, care se infectează. Dacă nu este tratat, rezultatul este amputaţia, atrage atenţia medicul.

Tratamentul în cazul piciorului diabetic este controlul glicemiei, scăderea în greutate, gimnastica medicală, a recomandat dr. Iozefina Botezatu.
 

×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close