Probele de la limba română încep luni dimineața, la ora 9.00, iar elevii pot intra în sălile de clasă până la ora 8.30.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că, din cauza zonelor carantinate, 5% dintre elevi nu vor da examene astăzi.
În plus, aceste note nu se vor trece în catalog, decât la solicitarea scrisă a elevului.
"Astăzi, 22 martie 2021, s-a desfășurat simularea probei scrise la limba și literatura română din cadrul examenului național de bacalaureat, sesiunea 2021. La această probă au fost prezenți 112.153 de elevi. Nu au putut participa elevii din 78 de unități de învățământ liceal aflate în localități în care rata incidenței cumulate la nivelul localității este mai mare sau egală cu 6/1000 locuitori, reprezentând aproximativ 5% din numărul total de unități.
Au fost eliminați 5 candidați din cauza unor tentative de fraudă. Conform procedurii cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor, au fost aprobate 76 de solicitări de desfășurare a examenului în condiții speciale (la domiciliu, cu prelungirea timpului de lucru, cu asigurarea unui interpret mimico-gestual)", se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.
Calendarul simulării pentru examenul de Bacalaureat
Potrivit calendarului simulării probelor scrise ale examenului de Bacalaureat, următoarea probă obligatorie a profilului va avea loc miercuri.
Joi va fi proba la alegere a profilului și a specializării, iar vinerii elevii de liceu vor suține proba scrisă la limba și literatura maternă.
Rezultatele la aceste simulări de Bac se vor afişa săptămâna viitoare, pe 31 martie.
Simularea probei scrise de limba și literatura română a Bacalaureatului se susține doar în localitățile care nu sunt carantinate.
Elevii din clasa a VIII-a încep probele din cadrul simulării la Evaluarea Națională pe 29 martie, cu proba de limba și literatura română. Pe 30 martie, este proba scrisă de matematică, iar pe 31 martie proba de limba și literatura maternă. Rezultatele se afișează în 16 aprilie.
Ce reguli trebuie să respecte elevii la simularea de Bacalaureat
S-au luat măsuri de protecţie anti-COVID, pentru aceste examene. Mai exact, elevii trebuie să se ştie că la intrarea în sală se vor dezinfecta pe mâini, la fel ca şi la ieşirea din şcoală.
La intrarea în unităţile de învăţământ, au fost aşezate covoraşe dezinfectate, iar pentru evitarea aglomeraţiei, au fost create circuite separate, pentru ca elevii să nu se întâlnească între ei.
Examenul durează trei ore şi pe tot parcursul probei de la limba română, elevii vor trebuie să poarte mască de protecţie.
În plus, fiecare elev va sta singur în bancă, fiind aşezat în ordine alfabetică.
Simulările la Evaluarea Națională și Bacalaureat vor putea fi reprogramate în localitățile aflate în carantină până la încetarea măsurii, conform unui calendar aprobat de inspectoratele școlare, dar nu mai târziu de 15 mai, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.