Antena 3 CNN Actualitate Sinteza Zilei. Rezultatul alegerilor, explicaţii în premieră

Sinteza Zilei. Rezultatul alegerilor, explicaţii în premieră

Sinteza Zilei. Rezultatul alegerilor, explicaţii în premieră
17 Noi 2014   •   22:19

Victoria lui Klaus Iohannis nu era sperată nici măcar de susţinătorii săi. În toate sondajele, Victor Ponta era dat drept câştigător. Cum se explică aşadar victoria lui Iohannis?

Sociologul Mariu Pieleanu a arătat, în cadrul ediţiei de luni a emisiunii Sinteza Zilei, cum au fost distribuite voturile obţinute de candidaţii care nu au intrat în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

"În cazul Elenei Udrea, peste 85% din electoratul dânsei s-a dus la Klaus Iohannis. În cazul doamnei Macovei, peste 90% din cei care au votat-o pe doamna Macovei în primul tur. De asemenea, surpriza vine atunci când Klaus Iohannis rupe şi din candidaţii care, în mod formal, au declarat că-l susţin pe Victor Ponta în turul al doilea, adică: jumătate din electoratul domnului Vadim Tudor şi 35% din electoratul domnului Dan Diaconescu. Mai mult decât atât, minoritatea maghiară a acordat votul domnului Iohannis în proporţie de 80%", a precizat sociologul Marius Pieleanu.

"Din voturile reziduale din primul tur, domnul Iohannis a egalat scorul din primul tur al candidatului Victor Ponta. Cu alte cuvinte, ei au plecat de pe picior de egalitate în înfruntarea din turul al doilea", a adăugat sociologul.

"Diferenţa s-a produs de la cei 1.750.000 de oameni care nu au participat la vot în primul tur. Au balansat către domnul Klaus Iohannis victoria printr-o acordare de peste 62% vot pentru acest candidat", a mai spus Marius Pieleanu.




×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close