Antena 3 CNN Actualitate Sinteza zilei. Şase milioane de euro, prejudiciu în dosarul primarului George Scripcaru

Sinteza zilei. Şase milioane de euro, prejudiciu în dosarul primarului George Scripcaru

Sinteza zilei. Şase milioane de euro, prejudiciu în dosarul primarului George Scripcaru
de S.T.    |    29 Iun 2015   •   21:51
Edilul Braşovului, George Scripcaru a fost reţinut de procurorii DNA, după ce a fost adus cu mascaţi la sediul direcţiei din Braşov.

George Scripcaru este acuzat de abuz în serviciu, într-un dosar care vizează fapte comise în perioada 2010-2015, a arătat Mihai Gâdea, luni seară, la Antena 3.

Implicaţi în dosar sunt şi directori din primărie şi de la CET Braşov. 

Procurorii au descoperit că în perioada 2010-2011, la intervenţia primarului George Scripcaru, Centrala Electrică de Termoficare din Braşov şi-a pus gratuit la dispoziţia unei firme private resursele şi a încheiat contracte pe 15 ani în care se angaja să cumpere electricitate de la această firmă favorizată de Scripcaru. Acesta a intervenit inclusiv pentru a-şi convinge subordonaţii de la regia de termoficare să cumpere energie termică peste necesarul populaţiei. Directorii CET-ului au acceptat ca firma privată să fie racordată gratuit la reţeaua electrică şi i-au cedat un sfert din cota de energie pe care avea voie centrala să o producă, potrivit legii. Acea energie urma apoi să fie cumpărată de CET.

Practic s-a ajuns ca CET Braşov să cumpere energie termică de la producător privat care foloseşte bunurile sale în mod gratuit, spun procurorii DNA.

A doua societate de stat devalizată a fost creată special pentru a favoriza şi intermedia afacerile aceiaşi firme private. Director a fost pusă o persoană apropiată primarului Scripcaru, fostă directoare economică al CET-ului. A fost înfiinţată astfel compania TETKRON, care a preluat serviciul de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în Braşov. Dar întrucât NU dispunea de fonduri şi nici de o reţea de distribuţie, i-au fost vândute, mult subevaluat, utilaje de la CET. Un control al Curţii de Conturi a stabilit că bunurile au fost vândute cu peste 1 milion 200 de mii de lei, mai puţin decât valorau. Anchetatorii spun că este evidentă intenţia de devalizare a societăţii, pentru că ulterior aceleaşi utilaje au fost închiriate înapoi CET-ului, cu motivarea că noua firmă nu deţine licenţe de utilizare, nu are personal calificat  şi nici contracte de furnizare energie. Practic, s-a urmărit scoaterea unor bunuri din patrimoniul CET SA.       

Prejudiciul cauzat este în sumă de 1.314.825 lei , reprezentând contravaloarea bunurilor de utilitate publică din proprietatea publică cumpărate şi vândute în mod nejustificat, reprezentând: terenul pe care se afla staţia de producere a energiei, clădirea şi mijloacele fixe aferente.

Tetkron a înregistrat pierderi pentru că în urma înţelegerii frauduloase dintre George Scripcaru şi complicii săi din firmă a achiziţionat întreaga cantitate de agent termic produsă de această societate-căpuşă. Scopul era ca societatea favorizată de Scripcaru să poată produce şi vinde cât mai multă energie electrică. S-a ajuns astfel la facturarea şi subvenţionarea unor cantităţi de energie care a fost plimbată pe reţea sau pur şi simplu evacuată din reţea. Urmare a acestor acţiuni abuzive s-a cauzat un prejudiciul de aproape 26 de milioane de lei, au mai precizat procurorii.

Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii "Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea"

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close