Antena 3 CNN Actualitate Sir Tony Radakin, comandantul armatei britanice, a explicat de ce Vladimir Putin va pierde războiul

Sir Tony Radakin, comandantul armatei britanice, a explicat de ce Vladimir Putin va pierde războiul

Sir Tony Radakin, șeful Statului Major al armatei britanice, a susținut recent un discurs la Manshion House in Londra. 

Sir Tony Radakin, comandantul armatei britanice, a explicat de ce Vladimir Putin va pierde războiul
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Oct 2022   •   17:40

 "Amiralul britanic a făcut o evaluare a momentului in care ne aflam, subliniind ca războiul declanșat de Rusia produce efecte asupra întregii lumi libere", scrie Radu Tudor pe blogul său.

Câteva fragmentele esențiale din discursul lui Sir Tony Radakin, în continuare:

"Vladimir Putin a făcut o greșeală de calcul strategic invadând Ucraina. (…) Erorile strategice duc la consecințe strategice.

Șeful Statului Major al armatei britanice: "Retorica nucleară a lui Putin este un semn de slăbiciune"

După opt luni de război, problemele lui Putin cresc. El a subminat statutul Rusiei de mare putere, a ipotecat viitorul economic al țării sale, și-a respins vecinii din 'străinătate apropiată'.

Chiar și China își pierde răbdarea. Între timp, trupele lui cedează teren, rămân fără muniție și vine iarna.

Putin mai are puține opțiuni. De aici și retorica nucleară. Deși acest lucru este îngrijorător și profund iresponsabil, este un semn de slăbiciune. Tocmai de aceea comunitatea internațională trebuie să rămână puternică și unită.

Șeful Statului Major al armatei britanice: "Regatul Unit, alături de Ucraina cât va fi necesar"

Ucraina, pe de altă parte, continuă să aibă performanțe magnifice. În cea mai recentă vizită a mea la Kiev, mesajul meu către generalul Zalujnîi, comandantul Forțelor Armate Ucrainene, a fost unul de admirație și că Regatul Unit va fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi necesar.

Dar trebuie, de asemenea, să recunoaștem că este mai mult în joc decât viitorul unei singure țări, oricât de vitală ar fi acea luptă.

În urmă cu aproape patru sute de ani, Pacea din Westfalia a stabilit principiul că niciun stat nu ar trebui să încalce granițele suverane ale altuia.

În același timp, avocatul olandez Hugo Grotius a conceput bazele dreptului internațional și regulile care guvernau comportamentul statelor naționale în comunitatea globală.

Șeful Statului Major al armatei britanice: "Putin crede că poate face orice, fără consecințe. Greșește!"

În vremuri mai recente, Carta Atlanticului și înființarea Națiunilor Unite au modelat lumea modernă în jurul principiilor autodeterminării, democrației și drepturilor omului.

Și totuși, președintele Putin crede că regulile nu i se aplică lui. Că armata lui poate trece granițele internaționale cu impunitate. Că poate renunța la acordurile comerciale și poate opri gazul în Europa și nu contează.

Că poate închide accesul în porturile Mării Negre pentru navele comerciale, ca vor muri milioane de oameni și nu contează.

Dar aceste lucruri contează. Și despre asta este vorba.

Șeful Statului Major al armatei britanice: "PIB-ul combinat al statelor NATO, de aproape 10 ori mai mare decât al Rusiei"

Aceste lucruri contează pentru miile de ucraineni care mor și suferă în fiecare zi.

Și contează și aici, la Londra, pentru că piețele prosperă pe baza stabilității, iar prosperitatea noastră se bazează pe o lume care este sigură pentru libertatea comerciala.

Și când regulile sunt încălcate, urmează volatilitatea și instabilitatea. Când agresiunea este lăsată necontrolată, costurile ricoșează pe piețele globale. Acest lucru îi afectează pe oameni de pretutindeni, și în special pe cei mai săraci din lume.

Acesta este mai mult decât un război peste granițe, pe o hartă. Este vorba despre viitorul securității internaționale și despre pacea și prosperitatea de care noi, în această țară, am fost atât de norocoși să ne bucurăm pentru multe vieți.

Totuși, ceea ce s-a schimbat de la revizuirea de anul trecut este viteza și amploarea agresiunii Rusiei.

Dar ar trebui să fim totuși extrem de încrezători în alianța noastră, NATO. O alianță cu peste 3 milioane de oameni sub arme și cu un PIB combinat de 15.000 de miliarde de dolari, comparativ cu doar 1700 miliarde de dolari pentru Rusia."

×
Subiecte în articol: Sir Tony Radakin Vladimir Putin razboi
Parteneri
Klaus Iohannis se întâlnește cu Joe Biden la Casa Albă
x close