Antena 3 CNN Actualitate Şobolani, animale moarte şi mizerie de nedescris, la o fermă de lapte din Satu Mare

Şobolani, animale moarte şi mizerie de nedescris, la o fermă de lapte din Satu Mare

Şobolani, animale moarte şi mizerie de nedescris, la o fermă de lapte din Satu Mare
Sursa foto: ferma de lapte
19 Ian 2009   •   20:58

Lapte cu şobolani, animale moarte şi o mizerie imposibil de imaginat. Aşa se lucrează de luni bune într-o fermă din Satu Mare. Autorităţile de control ştiu situaţia dar ridică din umeri, iar afaceristul profită. Şi zilnic sute de litri de lapte din fermă ajung în fabrica lui şi apoi produsele lactate sunt vândute în magazine din toată ţara. O afacere extrem de profitabilă din care doar românii, consumatorii, au de suferit.
Lapte în care se scaldă şobolanii, bidoane din care beau câinii. Asta spun localnicii că văd de ani buni într-o fermă din Satu Mare. Pline de mizerie şi nespălate de zile sau poate chiar luni sunt şi aparatele de muls. Lângă ele, pe rafturi, sunt depozitate bidoane cu pesticide. Toate, aruncate într-o încăpere mizerabilă: chiar camera de depozitare a laptelui.
Un loc care ar trebui să fie mai curat ca o sală de opraţie. Într-un colţ sunt aruncate câteva bidoane cu care se transportă materia primă. Din capacele ruginite câinii beau lapte. În tot spaţiul nu găseşti un singur centimetru curat. Dar peste tot sunt găuri ca şobolanii să se plimbe în voie.
Afară, acelaşi dezastru. Oasele de animale se văd la câtiva paşi de spaţiul unde se depozitează laptele, spun oamenii locului. Deşi e ger, mirosul este insuportabil. Mii de tone de bălegar sunt depozitate cu grijă în curte. Patronul fermei, Ioan Andrişca, se scuză spunând că nu a investit din cauză că nu era proprietatea lui. Este o paragină în care cresc o sută de vaci şi de unde plecă zilnic 500 de litri de lapte. O afacere profitabilă cu o cheltuială minimă.
Nici animalele nu arată mai bine. Sunt ţinute în lanţ şi murdare. Pereţii stau să se prăbuşească iar uşile de fier abia se închid. Abia când fotografiile din fermă au ajuns la Bucureşti, la Agenţia Naţională Sanitar Veterină, iar patronul a fost fost vizitat de un medic veterinar de la Satu Mare muncitorii au primit ordin să se apuce de treabă.
Cuştile cu iepuri au dispărut, la fel şi bidoanele cu pesticide. S-a şi măturat pe jos aşa cât se se ia grosul. Dar mizeria a rămas. Aparatele de muls sunt la fel de murdare. Cu toate acestea, patronul nu poate fi tras la răspundere.
O lege tipic românescă spune clar că persoanele fizice, nu pot fi amendate sau verificate de Direcţia Sanitar Veterinară. Aşa scapă de control şi cei care au o vacă sau o sută de bovine. Iar în acte şeful fermei este persoană fizică şi stâpân pe moşia lui şi peste laptele lui. Cei 500 de litri ajung într-o fabrică de producţie din Satu Mare, tot proprietatea lui. Iar produsele sunt vândute apoi în mari lanţuri de magazine din toată ţara.

Observator

×
Subiecte în articol: sobolani
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close