
Intrarea cu drepturi depline a României în spaţiul Schengen a avut şi efecte nedorite. Spre exemplu, la Nădlac, mai multe afaceri sunt în pragul falimentului. Benzinării, schimburi valutare, pensiuni sau restaurante, toate au rămas cu un flux de clienţi foarte mic, întrucât trecerea în Ungaria nu mai presupune cozi şi ore pierdute.
Cozile ce se formau în punctele de frontieră au făcut ca în acele zone să se dezvolte mai multe afaceri. Fie că vorbim de spălătorii auto, restaurante sau puncte de vânare a vignetei, toate acestea reuşeau să facă profit considerabil. De la 1 ianuarie, însă, patronii acestor afaceri au fost nevoiţi să se adapteze la noua realitate, cea în care cozile de la vamă nu mai există, odată ce România a intrat în Schengen cu drepturi depline.
Mircea Onea, primar Nădlac: Există un efect negativ. Aici, la punctul de trecere 1, era agitație, forfotă, era trafic intens. Dincolo de disconfort și gălăgie, aducea un plus economiei locale. Acest lucru va avea un impact negativ asupra economiei locale, impozitelor și taxelor locale.
Aşa se face că administratorii trebuie să treacă de la profit, la concedieri. De altfel, unii iau în calcul şi varianta închiderii afacerii.
Jarmila Kromel, administrator afacere: Încasările au scăzut considerabil, aproape 70%. Probabil intrăm în șomaj toți, nu doar noi, aproape toți agenții economici care sunt de-a lungul drumului.
Angajat: Azi am vândut trei vignete, altădată până la ora asta vindeam 20-30.
Acum, în parcările în care erau sute de camioane, bate vântul, iar la pompe rar mai vezi pe cineva alimentând.
Mihai Hegyes, patron benzinărie: Nu mai vin camioane, ne ocolesc mașinile, acum vrem să menținem traficul în continuare pentru Nădlac. Afacerea a scăzut la 30-40%.
Angajat: E riscul mare să rămânem fără loc de muncă, de aici ne câștigăm existența.
Autorităţile locale din Nădlac speră la o deschidere către autostradă, care să revitalizeze zona. Acest lucru este puţin probabil să se întâmple, însă.