Antena 3 CNN Actualitate Social Alertă din cauza secetei. Fermierii cer declararea stării de calamitate. Scrisoare către premierul României

Alertă din cauza secetei. Fermierii cer declararea stării de calamitate. Scrisoare către premierul României

Este alertă după lunile de secetă, fermierii spun că rămânem fără mâncare, pentru că în pericol sunt şi culturile de primăvară pe care nu le pot însămânţa, nu doar cele de toamnă. Aşa că mii de fermieri cer declararea stării de calamitate din cauza secetei și a arșiței. Disperaţi, le-au scris premierului şi ministrului Agriculturii.

Alertă din cauza secetei. Fermierii cer declararea stării de calamitate. Scrisoare către premierul României
Sursa foto: Hepta | " Mediafax Foto / Mediafax Foto
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iul 2022   •   16:01

"Anul acesta porumbul e calamitat 100% și pepenii la fel. Deci nici măcar un bănuț nu putem să scoatem. N-avem ce să mai culegem. Timpul ăsta deja e pierdut. Investiția a fost făcută și n-avem de unde recupera bani.", spune unul din fermierii năpăstuiţi ai ţării. 

Toţi se plâng de lipsa ploii, a roadelor şi a banilor pierduţi. 5000 de fermieri i-au scris premierului şi ministrului Agriculturii cerând declararea stării de calamitate.

În direct la Antena 3, Florentin Bercu, directorul Uniunii Naționale a cooperativelor din sectorul vegetal, unul dintre semnatarii acestei scrisori, a declarat că deocamdată nu au niciun răspuns de la Guvern.

"Noi așteptăm să aibă loc o întâlnire la Ministerul Agriculturii, unde să putem discuta detaliat despre problemele cu care ne confruntăm și soluțiile care se impun.

România se confruntă cu o secetă pedologică severă și arșiță atmosferică care are un efect nociv în anumite localități. Chiar dacă vom fi și suntem loviți de această secetă, România nu va fi în imposibilitatea de a-și asigura hrană, pentru că România produce mult mai mult decât necesarul pe care îl are de materie primă.", a precizat Florentin Bercu.  

De asemenea  el a explicat de ce este necesară introducerea stării de calamitate. 

"Este nevoie de crearea cadrului legal, prin ordonanță de urgență, pentru acordarea posibilității comisiilor locale să declare starea de calamitate în anumite localități sau județe unde daunele suferite la o anumită cultură au fost peste 50%.  

Am făcut această solicitare pentru că majoritatea fermierilor din România, achiziționează imputurile cu plata la recoltă, având termene scadente 31 iulie, 15 august, 31 septembrie, 31 octombrie șamd.

Există riscul ca o parte din ei să fie în imposibilitate de plată, atât pentru costurile la imputuri, care au fost mult mai mari datorită crizei cauzate de carburanți, criza energetică, de războiul din Ucraina.

Totodată, este nevoie de acordareare arenzii către proprietari.

Prețurile la cereale aparent au crescut în comparație cu anii anteriori și este nevoie de acordarea unei arende între 1200 și 1500 lei pe hectar sau poate chiar mai mult. Şi aceasta impune un efort extraordinar pentru fermierii care sunt afectați de secetă. Având în vedere că majoritatea dintre ei au și credite pentru utilaje sau pentru alte investiții este nevoie de bani pentru acordarea pentru achitarea datoriilor curente pe care ei le au pe termen scurt, pentru a nu intra în incapacitate de plată şi a-şi continua activitatea.

Totodată, pentru a putea acorda aceste despăgubiri este nevoie de notificare a Comisiei Europene privind intenția statului român de a acorda aceste despăgubiri.

Despăgubirile care se pot acorda sunt de până la 40% din din cheltuielile efectuate, nu mai mult. Şi totodată se pot lua anumite măsuri de către Ministerul Finanțelor referitor la compensarea directă a creanțelor cu datoriile către stat.

Sunt măsuri care pot fi aplicate în regim de urgență.", a precizat reprezentantul fermierilor. 

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close