Antena 3 CNN Actualitate Social Parada de Centenar de la Alba Iulia s-a încheiat. Petrecerea s-a încheiat cu un foc de artificii

Parada de Centenar de la Alba Iulia s-a încheiat. Petrecerea s-a încheiat cu un foc de artificii

Parada de Centenar de la Alba Iulia s-a încheiat. Petrecerea s-a încheiat cu un foc de artificii
01 Dec 2018   •   18:07

Update: Parada de Centenar de la Alba Iulia s-a încheiat. Petrecerea continuă. Se va încheia la ora 21 cu un foc de artificii.

Update: Incident la parada de la Alba Iulia. Un ofițer antitero s-a dezechilibrat și s-a împiedicat chiar în fața președintelui Klaus Iohannis. A fost o întrerupere scurtă. Șeful statului a plecat de la paradă, după ce a mai făcut o baie de mulțime. La parada a sosit și nepotul regelui Mihai, Principele Nicolae și soția sa. Parada se va încheia la ora 21 cu un foc de artificii.

Update: Parada militară închinată Centenarului Marii Uniri a început. Peste două mii de miliari sunt preznți la defilarea de la Alba Iulia. Defilarea a fost deschisă de comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Cluj Napoca, general de brigadă Virgil Ovidiu Pop, cel care a coordonat organizarea evenimentului de la Alba Iulia. 
 

Știrea inițială: Este o atmosferă de mare sărbătoare în oraşul Unirii. Cetatea Alba Iulia parcă s-a întors în timp, în urmă cu 100 de ani.

Străzile sunt pline de oameni veniţi special din toată ţara, cu steaguri tricolore, cu uniforme militare istorice, în costume populare.

Cetatea răsună de cântece patriotice, oamenii se bucură cu tot sufletul de Centenarul Marii Uniri.

Cea mai importantă ceremonie a început la Alba Iulia. Președintele Klaus Iohannis a ajuns în jurul orei 15:00 și a inaugurat Podul Unirii. La eveniment mai asistă Patriarhul Daniel și patriarhul Ierusalimului.

Klaus Iohannis a transmis, la Alba Iulia, un mesaj tuturor românilor.

”Dragi români, trăim împreună emoția de a ne afla în locul în care acum un secol, 1228 de delegați, reprezentând toate segmentele societăției proclamau unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureșului, Sătmarului și Crișanei cu Regatul României. 

Se încheie astfel, printr-un act de voință populară unificarea provinciilor istorice într-o singură țară cu destin modern și european, România. Noi cei de astăzi, avem privilegiul de a fi moștenit rodul celui mai mare proiect concretizat în spațiul strămoșilor noștri.

Este datoria și responsabilitatea noastră de a omagia trecutul și a insufla generațiilor viitoare idealurile naționale reîncarcate cu noi semnificații. Sunt onorat să fiu președinte al României în perioada Centenarului Marii Uniri și sunt foarte bucuros să trăiesc aceste momente împreună cu dumneavoastră. 

Prin elitele intelectuale, politice, culturale și religioase prezente, cât și prin numărul impresionant de participanți, Marea Adunare de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918, dovedește entuziasta și covârșitoarea susținere pentru unire(...)

Simbolul acestei zile, Monumentul Marii Uniri, întruchipează îmbrățișarea de acum un secol dintre românii aflați dintr-o parte și alta a Carpaților. 

România noastră pe care dorim să o transmitem urmașilor noștri va fi o țară demnă și puternică, bine integrată prin educație, cultură și crativitată, într-o Europă a valorilor. 

La mulți ani dragi români, la mulți ani România”, a fost mesajul transmis de Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a inaugurat Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia şi asistă la parada de aici.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close