Antena 3 CNN Actualitate Social Deținuții ar putea primi despăgubiri de stat. Condițiile din penitenciarele românești, în atenția europenilor

Deținuții ar putea primi despăgubiri de stat. Condițiile din penitenciarele românești, în atenția europenilor

Deținuții ar putea primi despăgubiri de stat. Condițiile din penitenciarele românești, în atenția europenilor
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
de M.Z.    |    25 Iun 2016   •   14:24

Situaţia gravă din penitenciarele româneşti a ajuns şi în atenţia Ombudsmanului european, echivalentul Avocatului Poporului. 

Umilinţele la care sunt supuşi deţinuţii sunt deja cunoscute în întreaga Europă, în condiţiile în care România a pierdut nenumărate procese la CEDO. 

Ba, mai mult decât atât, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) ameninţă cu declanşarea unei proceduri-pilot care ar costa statul român nu mai puţin de 80 de milioane de euro. Chiar şi aşa, autorităţile din ţara noastră par incapabile să găsească soluţii care ar putea reduce suprapopularea din penitenciare. 

Statul român cheltuie anual pentru întreţinerea deţinuţilor nu mai puţin de 225 de milioane de euro. Costul lunar cu fiecare deţinut este de 3.034 de lei. Însă din aceşti bani, doar 880 de lei revin, propriu zis, întreţinerii acestora. 70% din bani îi reprezintă cheltuielile de personal. 

Principala problemă din penitenciarele româneşti e supraaglomerarea. CEDO spune că spaţiul unui deţinut nu trebuie să fie mai mic de trei metri pătraţi. În România, acesta are la dispoziţie doar doi metri pătraţi. 

Dacă ar fi respectate regulile, după gratii ar trebui să fie maximum 11.000 de oameni. Acum sunt circa 30.000 de persoane. 

Problema a fost subliniată şi într-un raport al Avocatului Poporului, care a relevat că în opt închisori din România, gradul de ocupare este de 200%. Unele dintre penitenciare au fost construite acum mai bine de un secol şi jumătate. 

Neregulile grave au fost sesizate Ombudsmanului european, fiind subliniat faptul că aceste condiţii reprezintă o încălcare a drepturilor omului. Decizia-pilot pe care o pregăteşte CEDO ar putea însemna ca fiecare deţinut să primească despăgubiri din partea statului român. 

O decizie pilot înseamnă că încălcarea drepturilor omului nu s-a făcut izolat, ci este o problemă de sistem. Iniţial, Ministrul Justiţiei a încercat să ascundă pericolul unor sancţiuni asupra României.

Ulterior, la presiunea opiniei publice, ministrul Raluca Prună a fost nevoită să recunoască gravitatea situaţiei. 

Numai anul trecut, CEDO a pronunţat 75 de decizii împotriva României, obligând statul la plata a 460.000 de euro. 

Raportul întocmit de Avocatul Poporului în luna decembrie oferă ca soluţie pentru supraaglomerare aplicarea sancţiunilor alternative, cum ar fi amenda, munca în folosul comunităţii sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. De asemenea, se propune regândirea fracţiilor care îi pot scuti pe deţinuţi de o parte din executarea pedepselor. 

De asemenea, studiile europene arată că accentul trebuie pus pe repararea faptei şi nu pe privarea de libertate. Spre exemplu, aproape jumătate dintre infracţiuni sunt comise împotriva patrimoniului. Drept urmare, condamnatul ar putea fi obligat să repare prejudiciul creat statului sau părţii vătămate, ceea ce ar aduce mult mai multe beneficii decât dacă omul ar fi trimis după gratii. 

Potrivit Statisticii Penale Anuală a Consiliului Europei, în România, perioada medie de detenţie este de 25 de luni. În Europa, este de doar nouă luni. 

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close