Antena 3 CNN Actualitate Social Dosarul "Mafia medicamentelor oncologice": Vacanţe pentru medici, decontate de CNAS. Şeful Casei de Sănătate: Nu cred că a spus ANAF asta

Dosarul "Mafia medicamentelor oncologice": Vacanţe pentru medici, decontate de CNAS. Şeful Casei de Sănătate: Nu cred că a spus ANAF asta

Dosarul "Mafia medicamentelor oncologice": Vacanţe pentru medici, decontate de CNAS. Şeful Casei de Sănătate: Nu cred că a spus ANAF asta
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    31 Iul 2015   •   11:36

UPDATE 11.48 - În replică, şeful CNAS spune că instituţia pe care o conduce nu decontează astfel de servicii turistice, ci numai servicii medicale.

"Nu dencontăm servicii turistice, nu ne ocupăm de servicii turistice. (...) Serviciile de asigurare decontează reţete, dacă avem o reţetă pe numele unui asigurat care îndpelineşte toate condiţiile să fie eliberată", a spus preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, vineri, într-o intervenţite telefonică la Antena 3.
 
Întrebat dacă ANAF ar minţi în acest caz, şeful CNAS a răspuns: "ANAF spune din punct de vedere comerical. Noi decontăm servicii medicale. Nu cred că ANAF a spus acest lucru, n-am spus că e o minciună".
 
"Când ştim că există o fraudă în servicii medicale, punem stop", a replicat Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
________________________________

Ştirea iniţială 11.36

ANAF a făcut mai multe verificări privind decontarea unor vacanţe în dosarul medicamentelor oncologice decontate ilegal şi s-a descoperit că acestea au fost decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
 
Verificările au fost făcute la societăţi comerciale care au desfăşurat activităţi comeriale cu medici pentru distribuţia de medicamente şi persoane de specialitate, dar şi furnizori de pachete turistice. 
 
Astfel, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a constatat că au fost înregistrate în evidenţa contabilă facturi pentru servicii turistice, conferinţe şi congrese în străinătate. 
 
În documente nu sunt specificate activităţile care au fost desfăşurate şi serviciile presatate.

Procurorii DNA au făcut, marţi, 61 de percheziţii Bucureşti şi judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, la companii farmaceutice, distribuitori de medicamente, spitale şi clinici de oncologie, precum şi la locuinţele mai multor persoane, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie, în legătură cu înţelegeri privind prescrierea unor medicamente, cu "recompensarea" doctorilor.

Medicii care prescriau preferenţial anumite medicamente ar fi fost recompensaţi de producătorii de medicamente cu excursii şi vacanţe în Franţa, Canada şi SUA, numai în 2014 o firmă plătind unui operator de turism peste 4,1 milioane lei, care reprezenta "mită mascată" pentru doctori, au spus sursele citate. 

×
Subiecte în articol: medicamente vacante CNAS
Parteneri
Companiile aeriene impun o nouă regulă pentru pasageri
x close