Antena 3 CNN Actualitate Social Firea, după decizia Curţii de Apel: „Aşteptăm cu interes motivarea privind companiile municipale”

Firea, după decizia Curţii de Apel: „Aşteptăm cu interes motivarea privind companiile municipale”

Firea, după decizia Curţii de Apel: „Aşteptăm cu interes motivarea privind companiile municipale”
23 Noi 2018   •   11:32

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a negat vineri declaraţiile reprezentanţilor USR, conform cărora companiile municipale ar fi devenit ilegale în urma deciziei Curţii de Apel Bucureşti şi a precizat că practica judiciară ar trebui unificată, deoarece Primăria Capitalei a câştigat de peste 20 de ori în instanţă, chiar în privinţa înfiinţării companiilor respective.

"Curtea de Apel nu a scris şi nu a spus nicăieri ceea ce afirma USR pe Facebook, şi anume că societăţile municipale sunt ilegale. Curtea de Apel face referire doar la faptul că deciziile administrative de înfiinţare - şi anume hotărârile de consiliu - ar fi trebuit să fie adoptate cu două treimi din majoritatea consilierilor şi nu cu jumătate plus unu. (...) Aşteptăm şi noi cu interes motivarea, câtă vreme pe aceeaşi legislaţie nouă ni s-a dat dreptate în instanţă de peste 20 de ori. Oricum, chiar şi aşa, decizia Curţii de Apel nu spune ce este de făcut. Nu ne dă absolut nicio indicaţie, pentru că nici nu ar fi avut cum. Este ca şi cum acum câţiva ani de zile s-a construit un pod sau un pasaj şi vine USR după nişte ani şi atacă o hotărâre de consiliu, i se acceptă contestaţia şi atunci mergem cu toţii să dărâmăm podul. Nu ştiu, poate Podul Basarab", a arătat Firea, în cadrul unei declaraţii acordate presei.

Citiți și Curtea de Apel decide anularea înființării companiilor municipale inițiate de primarul Gabriela Firea. Definitiv. Ce înseamnă asta. Reacția primarului general

Firea a apreciat că este "surprinzător" faptul că un partid nou, precum USR, "nu face altceva în Bucureşti decât să blocheze". Potrivit edilului general, companiile nu pot fi desfiinţate.

"Cred că practica judiciară trebuie să fie unificată la un moment dat, pentru că noi am câştigat de peste 20 de ori, chiar în privinţa înfiinţării companiilor. Au fost făcute plângeri şi de către PNL, de domnul Buşoi, pe urmă de către USR. Problema este din punct de vedere juridic, că aceste societăţi sunt legale, funcţionează şi vor funcţiona în continuare. Ele nu pot să fie desfiinţate. Ele au fost practic înfiinţate pe legislaţia în vigoare, legea 31, şi aceasta nu este anulată. Dacă ar fi existat fie şi cea mai mică problemă, se putea face contestaţie în 15 zile de la data înfiinţării, dar a trecut deja un an şi jumătate. Deci este oricum plângere depusă tardiv, dar mergând totuşi la fondul problemei, noi am câştigat pe fond, cu explicaţii foarte clare şi citând legislaţia naţională şi europeană în baza căreia ne-am înfiinţat", a menţionat edilul general.

Firea s-a declarat surprinsă de faptul că avocatul Valeriu Stoica, printr-o expunere de patru pagini în reprezentarea USR, a explicat faptul că "bugetul Municipalităţii reprezintă patrimoniu" şi prin urmare decizia de înfiinţare a companiilor ar fi necesitat un vot de două treimi.

"Nu există aşa ceva. Bugetul naţional este votat în Parlament cu jumătate plus unu dintre parlamentari. Bugetul oricărui municipiu se votează cu jumătate plus unu. A veni acum o persoană cu o reputaţie extraordinară în acest domeniu şi să spună astfel de lucruri... eu cred că nu suntem decât în situaţia în care USR l-a dezinformat pe propriul avocat, l-a indus în eroare pe domnul Valeriu Stoica, pentru că noi vom demonstra că la momentul înfiinţării companiilor şi chiar şi acum, acestea nu au primit niciun patrimoniu", a precizat ea.

Firea a mai spus că în prezent companiile municipale lucrează "intens" în Capitală şi că prin înfiinţarea lor "s-a stârpit mafia din Bucureşti". Ea a adăugat că s-ar fi aşteptat ca USR să o susţină, deoarece în timpul campaniei electorale reprezentanţii acestui partid reclamau faptul că există cinci-şase "firme-căpuşă care câştigă pe bandă rulantă toate contractele" din Primăria Capitalei.

"Era bine ca o componentă de semafor să coste în realitate 100 de euro şi Primăria Capitalei să dea 6.000 de euro? Pentru că acest lucru se întâmpla înainte de a înfiinţa aceste companii municipale", a mai declarat ea.

Curtea de Apel Bucureşti a decis joi anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare a Companiilor Municipale, a anunţat Uniunea Salvaţi România, prin intermediul unui comunicat.

"Curtea de Apel Bucureşti a decis astăzi anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare ale Companiilor Municipale. Soluţia este definitivă şi vine la capătul unui proces iniţiat de USR Bucureşti în anul 2017. Consilierii municipali USR au contestat înfiinţarea acestor companii pe motiv că hotărârile au fost adoptate ilegal. Mai precis, ele au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri şi nu cu votul a două treimi, aşa cum ar fi fost nevoie pentru astfel de proiecte care privesc patrimoniul Capitalei", a precizat sursa citată.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Gabriela Firea Curtea de Apel
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close