Antena 3 CNN Actualitate Social George Maior este audiat în Comisia de politică externă. Fostul șef SRI explică protocoalele secrete din Justiție

George Maior este audiat în Comisia de politică externă. Fostul șef SRI explică protocoalele secrete din Justiție

George Maior este audiat în Comisia de politică externă. Fostul șef SRI explică protocoalele secrete din Justiție
12 Sep 2018   •   13:15

Update: Ambasadorul României în SUA, George Maior, a ajuns miercuri la Comisia de politică externă a Senatului pentru a fi audiat în legătură cu ultimele sale declaraţii publice.

„Vă mulțumesc pentru invitație, îmi face plăcere să vorbim despre parteneriatul strategic româno-american. Eu am pregătit și un raport. Eu cred că este în interesul Comisiei să studieze acest raport”, a spus George Maior. 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, membru în Comisia de politică a menţionat că „este o premieră” o astfel de audiere la Comisia de politică externă a Senatului.

„Ambasadorii sunt instruiţi să nu comenteze despre realităţile politice din ţara în care sunt trimişi, iar cei care nu respectă această regulă se expun în primul rând pe ei, dar ceea ce este mai grav, creează anumite suspiciuni, având în vedere că au abandonat atât imparţialitatea cât şi neutralitatea faţă de scena politică de acasă pentru că li s-a dat voie de acasă. Atunci când, prin declaraţiile sale, un ambasador promovează publicului din România propriile parti pris-uri având abordări străine misiunii sale de ambasador, el abandonează de facto misiunea cu care a fost învestit, devenind - ceea ce aţi făcut dumneavoastră - un agent politic partizan. Această postură este una inacceptabilă.

El a susţinut că prestaţia lui Maior în relaţia cu SUA este una "foarte slabă. "Din punctul meu de vedere, performanţa pe care aţi avut-o în calitatea de ambasador în relaţia cu SUA este una foarte slabă. Nu am văzut niciun progres semnificativ în chestiunea extrem de importantă pentru România legată de vizele pentru cetăţenii României. În al doilea rând, rezultate zero în ceea ce înseamnă dialogul politic la nivel guvernamental, parlamentar. Nu în ultimul rând, dimensiunea economică a parteneriatului. Dacă vorbim de parteneriat strategic, mi se pare ca vizita preşedintelui Klaus Iohannis este un element, dar, de când aţi fost numit ambasador, ne-am fi aşteptat la mult mai mult”, a spus Tăriceanu. 

„Faptul că m-am implicat în politica internă americană este o afirmaţie complet falsă. Nu este nicio declaraţie, niciun gest, nicio luare de atitudine din partea Statelor Unite care să indice acest lucru. Am făcut o afirmaţie despre o persoană privată (n.r. - Rudolph Giuliani), care a emis o opinie. Şi, spunând adevărul în faţa opiniei publice româneşti, cred că mi-am făcut datoria în interesul naţional românesc, pentru că altfel ar fi putut exista o percepţie complet falsă asupra poziţionării americane în legătură cu dialogul politic, în legătură cu dialogul pe sistemele de valori dintre cele două ţări, ceea ce nu ar fi fost în interesul naţional românesc. Aceste lucruri nu sunt deloc probate de atitudinea americană, dimpotrivă, atitudinea americană a fost consonantă cu ceea ce am făcut, spun eu, în interesul naţional românesc”, a afirmat Maior.

„Cred că este important cum vă prezentați și în fața opiniei publice aici în țară. Consider că nu ați răspuns la ce v-a întrebat domnul Tăriceanu, referitor la acele declarații, MAE a spus că nu aveați mandat să faceți acest lucru. Suntem în situația ca un ambasador într-o țară atât de importantă să aibă o poziție divergentă. Cum apreciați poziția dumneavoastră în această situație?”, a spus Daniel Zamfir.

„Nu eram ambasador la data la care ați vorbit cu domnul Ponta. Mesajul meu a fost mereu concordant cu mesajul Guvernului. Din acest punct de vedere a fost evidențiată ca model. Nu am promovat ideea că România ar fi un stat corupt. Consider că un ambasador are un mandat general de a exprima adevărul”, a răspuns George Maior. 

„Am să vă rog să observați că de la începutul acestei discuții, domnul ambasador și-a permis să ridice tonul și să pronunțe cuvinte care nu cred că își au locul aici”, a intervenit Tăriceanu, cerându-i președintelui Comisiei să îi atragă atenția lui George Maior. 

Senatoarea PNL Alina Gorgiu i-a pus, de asemenea, o serie de întrebări fostului sef SRI. „E o situație puțin bizară. Pare că vrem o reglare de conturi, ceea ce e departe de mine. Nu se poate discuta decât despre activitatea dumneavoastră de ambasador. Trecând de faptul că Parlamentul nu are nicio competență. Ați lămurit cu MAE situația post-scrisoare Giuliani și ce poziție a avut ministerul? În ce măsură puteți să ne lămuriți despre ce va urma la ambasadă? Ce știți despre vizita plătită a domnului Dragnea din SUA?”

„Eu m-am apărat argumentat, spunând că nu este vorba de respectarea unui cod etic. Era o declarație a unei persoane private. Sunt lucruri pe care le-am argumentat așa cu forța. În ceea ce privește vizita, nu pot da mai multe amănunte. Spun doar că eu am informat acasă că nu sunt invitați în calitate oficială”, a răspuns Maior. 

 

Știrea inițială

Comisia de politică externă a Senatului îl va audia, miercuri, începând cu ora 13,00, pe ambasadorul României în SUA, George Maior, informează site-ul Senatului.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, membru al acestei comisii, a precizat că George Maior va fi audiat în legătură cu ultimele sale declaraţii publice.

"Miercuri, la ora 13,00, Comisia de politică externă a Senatului l-a solicitat pe ambasadorul României la Washington, domnul Maior George, să se prezinte în faţa comisiei pentru a da o serie de explicaţii, pentru a ne oferi, poate, un tablou mai larg în legatură cu activitatea domniei sale ca ambasador, în legătură cu declaraţiile publice pe care le-a făcut în ultima vreme, care au stârnit o serie de întrebări şi, probabil, mai mult de atât, şi anumite îngrijorări şi nemulţumiri, pentru că ele pot să afecteze în mod serios relaţia, Parteneriatul Strategic între SUA şi România. Vom face aceste discuţii publice, noi nu suntem comisia de supraveghere a activităţilor SRI, care are obligaţia menţinerii secrete a acestor discuţii, noi îl invităm pe domnul Maior în calitate de ambasador, şi nu de fost şef al SRI", a scris Tăriceanu, marţi, pe pagina sa de Facebook.

El a menţionat că "este o premieră" o astfel de audiere la Comisia de politică externă a Senatului.

"Sigur că este o premieră această ipostază inedită care va avea loc, în care Comisia de politică externă a hotărât să se pună, pentru că, din păcate, în perioada aceasta modernă a parlamentarismului, după 1990, unele comisii au făcut de multe ori o activitate superficială, nu şi-au luat în serios rolul de control al Executivului. Şi sigur că ambasadorii ţării noastre în străinatate sunt trimişii Executivului şi atunci sigur că este normal ca Parlamentul să se implice, să-şi exercite acest rol pe care Constituţia i-l dă", a adăugat Tăriceanu

×
Subiecte în articol: audiat George Maior Klaus Iohannis
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close