Antena 3 CNN Actualitate Social Interes crescut pentru uleiul de rapiţă şi porumb după războiul din Ucraina

Interes crescut pentru uleiul de rapiţă şi porumb după războiul din Ucraina

Prețul uleiului de floarea soarelui creşte de la o săptămână la alta, din cauza conflictului din Ucraina. După ce Rusia a limitat exportul, interesul s-a mutat către uleiul de rapiță şi porumb cu conținut oleic ridicat, dar nici în cazul lor preţurile nu sunt de neglijat.

Interes crescut pentru uleiul de rapiţă şi porumb după războiul din Ucraina
Sursa foto: Hepta | MMA / Vlad Stan
de Silviana Baicu    |    18 Apr 2022   •   12:33

Rusia a fost cea care a anunţat că va introduce în perioada 15 aprilie-31 august, o cotă de export pentru uleiul de floarea soarelui de 1,5 milioane de tone. Fapt ce va duce la o scădere drastică a a exportuilor pe piaţă.

Pe de altă parte, departamentul Agriculturii din SUA a estimat volumul exporturilor ruse de ulei de floarea-soarelui la 3,6 milioane de tone ceea ce reprezntă aproximativ 30% din comerțul global.

Însă ce alternative sunt? Procesatorii din industria alimentară pot folosi ulei de rapiță sau porumb cu conținut oleic ridicat.

Uleiul de soia nu este însă potrivit din cauza gustului specific. Iar uleiul de palmier și uleiul din semințe de bumbac conțin prea multe grăsimi saturate. Însă exporturile sunt afectate şi de alte lucruri.

Spre exemplu, în Canada, producţia de rapiţă din 2021-2022 a scăzut cu aproximativ 35%.

Prin urmare, cererea de ulei de rapiță cu conținut oleic ridicat depășește oferta.

Aşadar, prețurile pentru rapiță și ulei vor rămâne la nivel ridicat în acest an, dar şi anul viitor, avertizează specialiştii, şi asta pentru că cererea de produse va depăși oferta.

Spre exemplu, prețurile uleiului vegetal sunt deja la niveluri aproape record. Cel de soia a ajuns la 72 de cenți pe kilogram, iar prețul uleiului de soia este de așteptat să fluctueze între 60 și 80 de cenți până la sfârșitul anului.


 

×
Subiecte în articol: ulei scumpiri Război Ucraina rapita porumb
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close