Antena 3 CNN Actualitate Social Iohannis, ironizat de unguri pe Facebook: Planul de furat Ardealul!

Iohannis, ironizat de unguri pe Facebook: Planul de furat Ardealul!

Iohannis este ironizat pe Facebook de comunitatea maghiară, într-un pamflet inspirat de un serial Netflix. Pamfletul este prezentat sub forma "Planului de furat Ardealul" şi este însoţit de un afiş în care apar feţele mai multor lideri UDMR, printre care liderul Uniunii, Kelemen Hunor, afiş pe care este scris "Ardeal Heist, Casa de Werner, an UDMR original series". 

Iohannis, ironizat de unguri pe Facebook: Planul de furat Ardealul!
Sursa foto: Hepta
02 Mai 2020   •   13:31

Iohannis este ironizat pe Facebook de comunitatea maghiară, într-un pamflet inspirat de un serial Netflix. Pamfletul este prezentat sub forma "Planului de furat Ardealul" şi este însoţit de un afiş în care apar feţele mai multor lideri UDMR, printre care liderul Uniunii, Kelemen Hunor, afiş pe care este scris "Ardeal Heist, Casa de Werner, an UDMR original series". 

Planul ar urma să fie pus în practică în noaptea de 1 Decembrie de "ungurii rebeli", "samuraii secui" şi "hipsterii unguri". Vă reamintesc, preşedintele Klaus Iohannis a atacat dur PSD pentru legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc, afirmând că social-democraţii se luptă în birourile secrete din Parlament ca "să dea Ardealul ungurilor".

Premierul Ungariei a reactionat abia dupa doua zile la declaratiile presedintelui Iohannis. Nici în cele mai tulburi perioade antidemocratice nu am auzit așa ceva din România Dacă vom fi nevoiţi, vom ridica mănuşa aruncată. Deocamdată nu recomand să ne aplecăm după ea. la postul national de radio.

"Eu aştept să se clarifice situaţia, să înţelegem ce s-a întâmplat. Bineînţeles, dacă vom fi nevoiţi, vom ridica mănuşa aruncată, dar deocamdată nu recomand să ne aplecăm după ea", a apreciat premierul ungar.

El a mai spsus că nu se ştie dacă este vorba despre o provocare, un "accident" sau despre mişcări ale unei noi strategii naţionale româneşti.

Orban a făcut apel la calm în aşteptarea unei clarificări a situaţiei şi a recomandat ca Ungaria să încerce mai degrabă să menţină relaţiile de bună vecinătate, să-i respecte pe români, aşteptând totodată aceeaşi atitudine faţă de maghiarii care trăiesc în România, faţă de maghiarii din Ungaria şi statul ungar, mai scrie hirado.hu.

Președintele Klaus Iohannis a lansat miercuri un atac extrem de dur la adresa PSD, acuzând partidul că vrea "să dea Ardealul ungurilor" și spunând că este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlament.

"E incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD-ul a ajutat UDMR-ul să treacă prin Camera Deputaților o lege care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, Guvernul, ne luptăm cu pandemia de coronavirus, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete ale Parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor", a spus Iohannis.

​UDMR i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să-și ceară scuze pentru declarația făcută de la Cotroceni referitoare la legea privind Ținutul Secuiesc, Kelemen Hunor susținând că este un mesaj tipic PRM-ist care instigă la ură împotriva maghiarilor.

​"Klaus Iohannis, isterizat si nervos, a avut o declarație nedemnă pentru un președinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent și periculos: ungurii ne iau Ardealul. Astăzi am fost martorii unui eveniment fără precedent în ultimii 30 de ani: de la microfonul Cotroceniului se dezinformează grosolan și se instigă împotriva maghiarilor. UDMR respinge ferm acest gen de discurs și orice fel de instigare. Președintele trebuie să-și ceară scuze pentru acest derapaj periculos", a scris Klemen Hunor pe Facebook.

Ministrul ungar de Externe, Szijjarto Peter, a reacționat și el după declarațiile dure ale președintelui Klaus Iohannis și i-a amintit acestuia că maghiarii din Transilvania, în marea lor majoritate, l-au votat la prezidențiale. "Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea cererea, mesajul și apelul nostru către președintele României este simplu: mai mult respect pentru maghiari", a spus Szijjarto Peter, într-un mesaj video postat pe Facebook.

După replica critică a ministrului ungar de Externe la adresa lui Klaus Iohannis, MAE român a reacționat calificând drept "provocatoare și inadecvate" declarațiile oficialului maghiar privind incitarea la ură a președintelui.

"Oficialul ungar deturnează, în mod absolut regretabil, sensul afirmațiilor Președintelui României cu privire la proiectul de lege privind statutul așa-zisului "Ținut Secuiesc" – o temă care se circumscrie exclusiv unei dezbateri interne din România cu privire la un demers legislativ care contravine Constituției române, partea ungară neavând a se pronunța asupra acestui subiect. Așadar, MAE consideră provocatoare și inadecvate afirmațiile oficialului ungar privind calificarea discursului Președintelui României ca fiind incitare la ură și apreciază că este necesar ca partea ungară să își revizuiască propriile atitudini și acțiuni care denotă lipsă de respect la adresa României și înalților oficiali români", se arată într-un comunicat al MAE.

×
Subiecte în articol: Facebook Ardeal Klaus Iohannis
Parteneri
Horoscop rune 5-11 iunie 2023, cu Mihai Voropchievici
x close