Antena 3 CNN Actualitate Social Lovitură dură pentru salariaţii part time! Cum vor fi taxaţi după trecerea contribuţiilor în sarcina lor

Lovitură dură pentru salariaţii part time! Cum vor fi taxaţi după trecerea contribuţiilor în sarcina lor

Lovitură dură pentru salariaţii part time! Cum vor fi taxaţi după trecerea contribuţiilor în sarcina lor
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    06 Noi 2017   •   16:19

Creșterea salariului minim brut pe economie la 1.900 de lei și transferul celor mai importante contribuții sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului sunt două prevederi ce ar urma să intre în vigoare începând cu anul viitor.

Creșterea salariului minim brut pe economie cu 450 de lei este menită să atenueze efectul transferului contribuțiilor pentru pensii (CAS) și sănătate (CASS) la angajat, însă cei care au contracte de muncă cu timp parțial vor fi afectați dur de aceste măsuri, înregistrând pierderi substanțiale ale veniturilor nete, scrie avocatnet.ro.

Astfel, persoanele care lucrează în baza unor contracte de muncă cu timp parțial datorează CAS și CASS la nivelul celor plătite pentru un salariu minim brut pe țară, astfel:

  • CAS aferentă condițiilor normale de muncă va fi, fin 2018, de 25%;
  • CASS va fi, din 2018, de 10%.

În cazul în care o persoană lucrează în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial de patru ore/zi, salariul brut va putea fi de cel puțin 950 de lei, iar pentru acest venit se vor datora următoarele contribuții sociale calculate prin raportare la salariul minim brut pe economie:

  • CAS va fi de 475 de lei;
  • CASS va fi de 190 de lei.

Prin urmare, salariul net al unei persoane ce se va regăsi în această situație va fi de 285 de lei.

×
Subiecte în articol: salariu minim contributii sociale
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close