Antena 3 CNN Actualitate Social Pensionarea, coșmarul românilor. „Mi-au furat 24 de ani din viață”

Pensionarea, coșmarul românilor. „Mi-au furat 24 de ani din viață”

Pensionarea, coșmarul românilor. „Mi-au furat 24 de ani din viață”
Sursa foto: Foto: pixabay.com
24 Apr 2017   •   08:26

Nicolae Moldoveanu are 71 de ani și a lucrat toată viața pe țantier, timp de zece ore în fiecare zi.  Acum omul trebuie să se lupte cu statul pentru drepturile sale legitime, care i-au fost respinse, potrivit libertatea.ro.

Bărbatul a apelat la Societatea Internațională a Dreptuirlor Omului, care l-a luat de mână și a mers cu el în audiență la Ministerul Muncii.

„Programul de 10 ore pe zi din activitatea de construcții nu se utilizează la recalcularea pensiei” – și se face trimitere la articolul 71 din legea 57/1974: ”Personalul cu funcții de execuție și cel operativ, care prin natura muncii lucrează peste programul normal de lucru, poate primi, în locul retribuției pentru ore suplimentare, o retribuție tarifară mai mare cu 5 %- 25%, care se stabilește în raport cu timpul prevăzut a fi prestat, în medie lunară, poate primi peste programul normal de lucru”.

Se pare că metodologia de calcul elimină din start, fără o analiză prealabilă, luarea în considerarea a documentelor privind munca de 10 ore.

”Acum eu ce să fac? Mi-au furat 24 de ani din viață…”, a spus bărbatul.

De Legea 192/2015 beneficiază pensionarii ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 1 ianuarie 2011 şi care nu au avut dreptul de majorare a punctajelor anuale – pentru că așa prevedea legea de atunci.

Însă legea nu a are metodologie de aplicare, iar din decembrie 2017 nu se vor mai acorda majorările pentru că expiră durata de aplicare. Astfel, pensionarii vor câștiga doar bunele intenții ale acestei legi, dar fără bani.

×
Subiecte în articol: pensionare cosmar romani viaţa
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close