Antena 3 CNN Actualitate Social Klaus Iohannis a aprobat programul "Noua Casă". Cum se poate achiziționa o locuință

Klaus Iohannis a aprobat programul "Noua Casă". Cum se poate achiziționa o locuință

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 129/2020 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului "O familie, o casă".

Klaus Iohannis a aprobat programul "Noua Casă". Cum se poate achiziționa o locuință
Sursa foto: Pixabay.com/kevcio333
de Silvia Preda    |    13 Apr 2022   •   19:07

Legea are ca obiect de reglementare aprobarea programului guvernamental "Noua casă", care facilitează accesul persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe, prin contractarea de credite garantate de stat.

Beneficiarii pot achiziţiona prin acest program: locuinţe noi, locuinţe consolidate şi alte categorii de locuinţe, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi.

Programul Noua Casă 2022

Programul "Noua Casă" diferenţiază locuinţele în funcţie de preţ în contextul cerinţelor legate de categoria locuinţei, avansul minim obligatoriu şi procentul maxim de garantare astfel: cu un preţ de maxim 70.000 Euro - majoritatea locuinţelor achiziţionate prin program, noi, vechi sau consolidate, iar pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5%, iar procentul maxim de garantare de 50%; cu un preţ cuprins între 70.001 Euro -140.000 Euro - locuinţe noi, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, iar pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15% iar procentul maxim de garantare de 60%.

Programul permite şi achiziţionarea unor proprietăţi cu valori ce depăşesc 70.000/140.000 euro, cu condiţia achitării diferenţei din surse proprii.

Românii nu mai cumpără locuinţe! Cererea pentru Programul Noua Casă, de patru ori mai mică faţă de anul trecut

Cererile pentru Programul Noua Casă sunt de patru ori ori mai mici faţă de anul trecut, semn că românii sunt mult mai prudenţi cu investiţiile în locuinţe.

În primul rând, piaţa imobiliară a fost puternic influenţată de războiul din Ucraina.

Apoi, puterea de cumpărarea a românilor a scăzut din cauza scumpirilor din toate sectoarele economiei.

×
Subiecte în articol: Programul Noua Casă Klaus Iohannis
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close