Antena 3 Actualitate Social Firea, pas cu pas spre îndeplinirea obiectivului. Ce a anunțat RATB

Firea, pas cu pas spre îndeplinirea obiectivului. Ce a anunțat RATB

de M.Z.    |    30 Iun 2016   •   12:38
Firea, pas cu pas spre îndeplinirea obiectivului. Ce a anunțat RATB
Sursa foto: Foto: Facebook

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, joi, în urma unei întâlniri cu managementul și sindicatele RATB, că regia va organiza, în regim de urgență, o licitație pentru achiziționarea a 200 de autobuze, cu o vechime maximă de patru ani, în condițiile în care anul viitor urmează să fie cumpărate 300 de autobuze noi, 100 de troleibuze, dar și tramvaie, potrivit agerpres.ro.

"Am decis astăzi (joi - n.r.) ca, în regim de urgență, RATB să organizeze licitație pentru achiziționarea a 200 de autobuze, nu mai puțin de Euro 4, adică doi-patru ani, deoarece licitația pentru autobuzele noi ar dura foarte mult. Asta nu înseamnă că nu dorim să achiziționăm și autobuze noi: demarăm și această procedură, dar ea se va finaliza abia anul viitor, când dorim să achiziționăm minimum 300 de autobuze noi, 100 de troleibuze și un număr substanțial de tramvaie, care vor fi realizate printr-o investiție asumată chiar de către Uzina RATB", a spus Firea, într-o conferință de presă, la sediul PMB.

Ea a precizat că autobuzele noi vor avea un preț aproximativ de 200.000 euro.

Totodată, Gabriela Firea va propune, în următoarea ședință a CGMB, două rectificări bugetare, vizând o sumă totală de 75 de milioane de euro.

"Voi propune CGMB și îi voi ruga pe consilieri să voteze o rectificare bugetară de 30 de milioane de euro, pentru acoperirea sumei reprezentând plata către ANAF, pentru acoperirea TVA la gratuitatea acordată pensionarilor din București. De asemenea, la această sumă, se adaugă o alta, de 45 milioane de euro, care va fi acordată în tranșe lunare, pentru acoperirea subvenției către RATB până la sfârșitul anului", a explicat ea.

Primarul general a menționat că, în prezent, există 1.000 de autobuze la RATB, însă doar 648 sunt pe traseu. Există de asemenea 485 de tramvaie, dintre care 245 în traseu, precum și 297 de troleibuze, dintre care 155 în traseu.

Ea a adăugat că bucureștenii au făcut numeroase sesizări, solicitând dezvoltarea parcului auto, dar și crearea de trasee noi, mai ales în zonele în care s-a construit foarte mult în ultima perioada, dar și în cartierele unde se așteaptă mult în stația de autobuz și există un flux mai mare de călători.

Firea a anunțat și obiectivul potrivit căruia în perioada următoare autobuzele, troleibuzele și tramvaiele să ajungă să aibă o ritmicitate, cunoscută de către toți cei care le utilizează.

Ea a reiterat intenția demarării unui proiect-pilot, care să asigure gratuitate pe RATB înainte și după orele de vârf, proiect care va fi demarat numai după ce autobuzele, care vor fi achiziționate în această toamnă și anul viitor, vor intra în trafic.

Directorul general al RATB, Radu Paul Orzață, a subliniat că autobuzele second-hand care vor fi achiziționate vor fi mai noi decât parcul actual, alcătuit din mașini care au o vechime de cel puțin zece ani. El a apreciat că discuția cu primarul general a fost "utilă, pragmatică", "cu termene și perspective foarte clare".

Orzață a mai precizat că RATB are în dotare 500 de autobuze dotate cu aer condiționat, dar numai 350 dintre acestea sunt în trafic. Restul au diferite probleme tehnice, dar urmează să fie reparate în cel mai scurt timp, la dispoziția primarului general, a menționat el.

×
Subiecte în articol: Gabriela Firea RATB autobuze licitatie

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close