Antena 3 CNN Actualitate Social Românii nu au timp și nici interes pentru cărți. Peste 11 milioane de cetățeni nu au pus mâna pe o carte anul trecut

Românii nu au timp și nici interes pentru cărți. Peste 11 milioane de cetățeni nu au pus mâna pe o carte anul trecut

Ultimele date de la Institutul Național de Statistică arată că 11,1 milioane de români nu au citit nici o carte în ultimul an. Lipsa timpului, dar și lipsa interesului pentru cărți sunt motivele principale pentru care românii nu au citit în ultimul an.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Sep 2023   •   13:04

Cei mai mulți dintre ei au vârste cuprinse între 65-74 de ani, în proporție de 40%. De ce nu citesc romanii? Peste o treime dintre ei spun că ar vrea, dar nu au timp.

Potrivit studiului, tehnologia a avut un impact semnificativ asupra modului în care oamenii citesc, ducând la dezvoltarea cărților electronice, a celor audio și a platformelor de lectură online.

Cu toate acestea, rezultatele arată că doar una din trei persoane cu vârsta de 16 ani sau peste au declarat că au citit cel puțin 5 cărți în ultimul an. 

Una dintre principalele motive invocate pentru această tendință este lipsa timpului, menționată de 35,2% din respondenți.

Citește și: Spitalele private, tot mai căutate de pacienți, arată o analiză a Ministerului Sănătății

De asemenea, 32% dintre participanți au indicat lipsa interesului pentru cititul cărților drept motivul pentru care nu au citit deloc în ultimul an.

Studiul arată că persoanele din mediul urban citesc mai mult decât cele din mediul rural

Astfel, procentul celor care citesc în mediul urban este de 39,5%, în timp ce în mediul rural acest procent scade la 18,6%.

De asemenea, se observă o diferență în ceea ce privește genul, femeile fiind mai predispuse să citească în comparație cu bărbații.

Astfel, 34,4% dintre femei au declarat că au citit, în timp ce doar 24,1% dintre bărbați au făcut același lucru.

Cu privire la vârstă, studiul arată că persoanele în vârstă sunt cele mai puțin interesate de lectură.

40% dintre persoanele cu vârsta între 65 și 74 de ani au declarat că nu consideră că lectura este interesantă, în timp ce 51% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 49 de ani au indicat lipsa timpului ca motiv pentru care nu citesc.

În ceea ce privește distribuția geografică, regiunea București-Ilfov are cea mai mare proporție de persoane cu vârsta de peste 16 ani care au citit (47,3%), urmată de regiunea de Vest (32,7%).

Regiunea Sud-Vest Oltenia înregistrează cea mai mică proporție de cititori, respectiv 20,1%.

Pe piața din România, există mai multe aplicații de citit cărți, care oferă atât cărți electronice, cât și cărți audio.

×
Subiecte în articol: cărți citite romani studiu
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close