Antena 3 CNN Actualitate Social România are o aplicaţie anti-inundaţie în valoare de 47 de milioane de euro ce nu poate fi folosită

România are o aplicaţie anti-inundaţie în valoare de 47 de milioane de euro ce nu poate fi folosită

Proiectul, în valoare de 47 de milioane de euro, a fost finalizat încă din 2014. România avea acces printr-o aplicație tip desktop la hărți de risc pentru inundații prin care se putea prevedea pe unde ar urma să vină o viitură pentru a se lua măsuri de prevenire a dezastrului.

România are o aplicaţie anti-inundaţie în valoare de 47 de milioane de euro ce nu poate fi folosită
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Iun 2021   •   16:32

Avea pentru că această aplicație, care în ultimii 7 ani ar fi putut salva sute de gospodării, nu mai poate fi folosită. 

Inaugurată pe 10 aprilie 2014 de Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) şi denumită Harta de Hazard pentru Inundații de către Apele Române aplicaţia consta într-o serie de hărți electronice postată pe site-ul http://gis2.rowater.ro:8989/flood/ care astăzi nu mai este accesibil.

Mai exact, prin această aplicație, fiecare primar, persoană, administrator de firmă putea constata dacă localitatea, casa sau depozitul său sunt în pericol să fie inundate la o viitură. Mai mult, aplicația putea şi estima cât de mare va fi dezastrul prin trepte de pericol pentru fiecare zonă de lângă o apă curgătoare și nu numai.

Numai că din 2014 și până acum, această investiție nu a stopat nicio inundație, iar acum aplicația nu mai funcționează din cauză că în contractul de 47 de milioane de euro nu au fost cuprinse si servicii de mentenanță. 

”În cazul avertizărilor de săptămâna aceasta, cu această aplicație a Hărților de Hazard pentru Inundație, fiecare primar trebuia să facă diguri suplimentare în zone cu cel mai mare pericol din localitatea să, dacă prin comuna să trecea un râu, pârâu care făcea parte dintr-un bazin hidrografic cu avertisment de inundație”, a explicat, pentru playtech.ro, un reprezentant al Apelor Române din zona Moldovei care recunoaște însă că această aplicație nu a fost luată niciodată în calcul, mai ales că imediat după inaugurare au urmat viituri puternice petrecute în apropierea Paștelui din 2014.

Pentru a realiza aplicația Apele Române au încheiat mai multe contracte regionale cu firme care trebuiau să facă măsurători hidrografice, cartografice și aeriene.

Între timp, de atunci şi până acum mai multe județe din România au fost afectate grav de inundații anual. O parte din aceste dezastre puteau fi evitate dacă aplicația Hărților de Hazard pentru Inundații era acum funcționala.

 

 

 

×
Subiecte în articol: aplicatie inundatii România
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close