Antena 3 Actualitate Social Semnal de alarmă: România, în criză profundă

Semnal de alarmă: România, în criză profundă

de S.T.    |    24 Ian 2020   •   12:11
Semnal de alarmă: România, în criză profundă
Sursa foto: Foto: pixabay.com

România se află într-o situaţie fără precedent în istoria noastră. Este vorba despre un declin demografic pe care nimeni nu încearcă să îl oprească.

De exemplu, conform Eurostat, peste 600.000 de copii români trăiesc în afara graniţelor, mai mult decât copiii plecaţi din Polonia, Bulgaria, Franța și Italia la un loc.

După 30 de ani de spor natural negativ și înregistrând cea mai mare rată a migrației din Europa, populația efectivă a României s-a redus cu aproape o treime!

„Cauzele acestui cataclism demografic sunt multiple și, în general cunoscute: criza economică prelungită, neîncrederea în instituțiile statului, disfuncționalitățile din sistemele de sănătate și învățământ, inexistența unor soluții legislative inteligente de stimulare a natalității. Înțelegând cauzele reale, este relativ simplu să găsim și să aplicăm soluțiile potrivite.

Cu toate nemulțumirile noastre obiective și justificate, nivelul de trai din România a crescut semnificativ față de acum 10 sau 15 ani. Cu toate presiunile inerente unui progres mereu sub așteptări, statul român are astăzi resursele necesare pentru a investi real și sistematic în viitorul copiilor și al tinerilor noștri, determinându-i pe ei și pe părinții lor să rămână sau să se întoarcă acasă”, scrie profesorul Dan Voiculescu pe blogul său.

Potrivit estimărilor oficiale, în jur de cinci milioane de români trăiesc în afara graniţelor. 

Semnal de alarmă: România, în criză profundă

×
Subiecte în articol: declin demografic Dan Voiculescu

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close