Antena 3 CNN Actualitate Social Regina Ana a fost înmormântată în noua catedrală de la Curtea de Argeş

Regina Ana a fost înmormântată în noua catedrală de la Curtea de Argeş

agerpres_8950545.jpg
de M.Z.    |    13 Aug 2016   •   15:46

Regina Ana a fost înmormântată, sâmbătă, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, ridicată în vecinătatea mănăstirii de la Curtea de Argeş. 

Cortegiul funerar plecat din faţa Palatului Regal din Bucureşti a parcurs traseul Chitila - Găeşti - Topoloveni - Piteşti şi a ajuns la Curtea de Argeş după mai mult de trei ore, fiind întâmpinat de mii de oameni care au aplaudat şi au aruncat flori pe şosea înaintea maşinii mortuare. 

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost purtat de opt militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", care l-au depus pe un catafalc în faţa noii catedrale, în interiorul căreia a fost amenajat mormântul. 

Slujba de înmormântare a început cu puţin înainte de ora 16,00, fiind oficiată de ÎPS Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, şi ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, având alături şi un sobor de preoţi ortodocşi. La ceremonialul religios au asistat sute de oameni. 

Slujba ortodoxă a durat aproximativ o jumătate de oră, după care sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost dus în noua catedrală, unde a avut loc ceremonia îngropării, cu caracter strict privat. 

Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare. 

În drum spre Curtea de Argeş, cortegiul funerar a atras sute de curioşi pe marginea drumului în localităţile prin care acesta a trecut, dar şi oameni care au venit special pentru a asista la eveniment. Clopotele din localitatea Topoloveni au bătut pe toată durata trecerii cortegiului funerar. 

Foarte multe echipaje de poliţie au fost dispuse pe traseul pe care se deplasează cortegiul. 

Sâmbătă, peste o mie de persoane au participat la slujba oficiată pentru Regina Ana a României în Piaţa Palatului din Capitală. 

Reginei Ana a murit pe 1 august într-un spital din Elveţia, la vârsta de 92 de ani. 

Regele Mihai nu a fost prezent la funeralii, rămânând în Elveţia, la recomandarea medicilor. 

Autorităţile române au declarat ziua de sâmbătă, 13 august, zi de doliu naţional. 

 

Peste 10.000 de oameni au întâmpinat cortegiul funerar al Reginei Ana pe străzile din Curtea de Argeş, potrivit estimărilor făcute de forţele de ordine. 

Cel mai mare aflux de persoane a fost înregistrat în zona din vecinătatea noii catedrale de lângă mănăstirea Curtea de Argeş, unde a avut loc şi ceremonia funerară, însă mii de oameni au întâmpinat cortegiul de-a lungul Bulevardului Basarabilor, principala arteră rutieră din oraş, care a fost închisă cu acest prilej traficului rutier. 

UPDATE 15.46 - Cortegiul funerar cu sicriul în care este depus trupul neînsufelțit al Reginei Ana a ajuns la catedrala Curtea de Argeș.

Mașina mortuară a fost primită cu aplauze de cei prezenți acolo, iar gorniștii au dat onorul.

Sicriul a fost purtat pe brațe de opt militari.

Slujba de înmormântare este oficiată de arhiepiscopul Argeșului.

Este prima înmormântare regală în România, după 78 de ani.

UPDATE 15.10 - Cortegiul funerar care transportă spre Curtea de Argeş trupul neînsufleţit al Reginei Ana a atras sute de curioşi pe marginea drumului în localităţile prin care acesta a trecut, dar şi oameni care au venit special pentru a asista la eveniment, potrivit agerpres.ro.

Maşina cu sicriul în care se află Regina Ana a străbătut "drumul vechi" către Piteşti, în aplauzele celor pe lângă care a trecut. Alţii au ales să salute cortegiul funerar fluturând drapelul României. 

Mulţi au aruncat flori pe şosea, înaintea maşinii mortuare, iar unele porţi ale caselor au fost îmbrăcate cu tricolorul special pentru acest eveniment, după cum au mărturisit unii. 

Oamenii s-au adunat pe marginea drumului chiar de la plecarea cortegiului funerar din Bucureşti şi au preferat să aştepte chiar şi o oră, unii din curiozitate, alţii însă, majoritatea trecuţi de 70 de ani, din solidaritate cu Familia Regală, cu lacrimi în ochi sau "măcinaţi" de amintiri. Cei mai mulţi au filmat sau fotografiat cu telefoanele mobile cortegiul funerar. 

"E un eveniment trist. Am ieşit ca s-o întâmpinăm cu plăcere, cu dragoste, pentru că au fost suveranii noştri", a declarat un octogenar din Găeşti, care consideră că România ar trebui să revină la monarhie, pentru că "am fi dus-o mai bine". "Toţi care s-au perindat au distrus ţara, nu mi-o luaţi în nume de rău", a motivat el. 

Un sătean consideră că "e mare lucru" că autorităţile "au fost în stare" să organizeze un astfel de eveniment, în timp ce un muncitor dintr-un grup care şi-a întrerupt lucrul la trecerea cortegiului a susţinut că "ţara are probleme mult mai importante, cum ar fi cea a sărăciei". 

Clopotele din localitatea Topoloveni au bătut pe toată durata trecerii cortegiului funerar. 

Foarte multe echipaje de poliţie au fost dispuse pe traseul pe care se deplasează cortegiul. 

UPDATE 13.28 - Accident pe drumul pe care urmează să ajungă cortegiul funerar al Reginei Ana la Curtea de Argeş

UPDATE 13.25 - Pe piatra funerară a Reginei Ana scrie simplu: ”ANA”.

UPDATE 13.20 - Zeci de oameni au început să se strângă, sâmbătă, în faţa noii catedrale de la Curtea de Argeş, în care va fi înmormântată Regina Ana, potrivit agerpres.ro.

Printre cei ajunşi cu multe ore înainte de începerea ceremoniei funerare se afla şi un bărbat care purta pe umăr un tricolor cu stema regală. Un alt bărbat a spus că a venit de la Cluj împreună cu soţia, pentru a fi martor la un moment istoric. 

În faţa catedralei au început să se adune în jurul prânzului şi numeroşi localnici, majoritatea persoane în vârstă. 

"Am venit din timp să pot prinde un loc mai în faţă. E greu la vârsta asta, dar e de datoria noastră să fim aici, mai ales noi, cei care ne-am născut şi am crescut când România era încă regat", a spus o localnică mai în vârstă, care era însoţită de fiica sa. 

Unii dintre turiştii ajunşi la Curtea de Argeş, mulţi dintre ei străini, păreau la început descumpăniţi de desfăşurarea de forţe din oraş şi mai ales din jurul mănăstirii. Vizitatorii erau îndrumaţi către una dintre porţile secundare de acces, poarta principală, în dreptul căreia se află noua catedrală, fiind blocată. 

UPDATE 11.43 - Sicriul Reginei Ana a fost urcat în mașina mortuară, a mers spre Piața Romană, și se îndreaptă spre Curtea de Argeș, acolo unde va fi înmormântată.

12 jandarmi călare însoțesc mașina cu sciriul Reginei.

Clopotele bisericilor din împrejurimi au început să bată, oar Oamenii au aruncat cu flori și au aplaudat.

UPDATE 11.03 - Slujba catolică a Reginei Ana va fi oficiată de monseniorul Robu. Sicriul este flancat de cavaleri ai ordinului Malta.

Peste 2.000 de oameni au venit la funeraliile Reginei Ana.

UPDATE 11.00 - După terminarea slujbei ortodoxe, sicriul cu trupul Reginei Ana a fost scos în fața Palatului Regal.

UPDATE 10.33 - Slujba religioasă din interiorul palatului a fost oficiată de Patriarhul Daniel.

Se cântă ”Hristos a Înviat!”, care este întâlnit, de obicei, în preajma sărbătorilor pascale.

UPDATE 10.30 - Premierul Dacian Cioloș a ajuns la Palatul Regal.

UPDATE 10.22 - Câțiva membri ai Executivului au venit la ceremoniile de la Palatul Regal. Este vorba despre ministrul Justiției Raluca Prună și ministrul Finanțelor, Anca Dragu.

Este așteptat să sosească și premierul Dacian Cioloș.

Președintele Klaus Iohannis nu va veni, dar va trimite un consilier în locul său.

UPDATE 10.15 - La ceremonii a venit și fostul președinte Emil Constantinescu.

UPDATE 10.07 - Patriarhul Daniel a ajuns la Palatul Regal, unde va oficia slujba pentru Regina Ana. La slujbă vor participa doar membrii famiilor regale.

UPDATE 09.51 - Au intrat în palat și reprezentanții Casei Regale, iar în jurul orei 10 sunt programate să înceapă ceremoniile.

UPDATE 09.20 - Fostul principe Nicolae, îmbrăcat într-un frac negru, a sosit la funeralii regale de la Palatul Regal din Capitală.

Acolo vor fi oficiate slujbe de ierarhi catolici și ortodocși.

După ce mașina mortuară va pleca de la Palatul Regal, mai mulți soldați călare vor merge înaintea cortegiului funerar până la Piața Romană. 

----------------------------

Știrea inițială 08.11

Regina Ana va fi înmormântată sâmbătă, la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, necropola regilor României.

Timp de două zile, românii au putut să îi aducă un ultim omagiu Reginei Ana, al cărui sicriu a fost depus în Sala Tronului de la Palatul Regal din Bucureşti. 

Sâmbătă, funeraliile regale vor începe în jurul orei 9.30, în Sala Tronului, când vor ajunge la catafalc membrii Familiei Regale, urmaţi în jurul orei 10.00 de membri ai Familiilor Regale străine, potrivit agerpres.ro. La funeralii şi-au anunţat deja prezenţa membri ai Familiilor Imperiale ale Rusiei, Austriei şi Germaniei, ai Familiilor Regale ale Olandei, Belgiei, de Luxemburg, de Baden, de Württemberg şi de Bourbon-Parma, precum şi ai Familiilor Princiare de Ligne, de Hohenberg şi de Schaumburg-Lippe. 

Vor face gardă la catafalc membrii Casei Majestăţii Sale Regelui, membrii Consiliului Regal (ASR Principele Lorenz al Belgiei, Andrew Popper, Anders Lindberg, Maestrul Adrian Vasiliu), apoi Principesele Regale - Principesa Moştenitoare Margareta, Principesa Elena, Principesa Sofia şi Principesa Maria. 

Între timp sunt aşteptate să ajungă la Palatul Regal oficialităţile statului român. 

La ora 10.30 este programată slujba religioasă ortodoxă, în prezenţa Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. 

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana va fi scos din Palatul Regal spre Piaţa Palatului în următoarea ordine anunţată de Biroul de presă al Majestăţii Sale Regelui: un militar care poartă crucea, Înalt Preasfinţia Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti, sicriul purtat de opt militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", un militar care poartă o coroană cu flori albe, un militar care poartă stindardul Reginei, urmaţi de Principesa Moştenitoare şi Principele Radu. 

În acest timp, bisericile din împrejurimi vor trage clopotele. 

La ora 11.00, semnalul funerar de trompetă va marca începerea slujbei religioase, care va fi oficiată de Arhiepiscopul Ioan Robu, având alături ierarhi şi un sobor de preoţi catolici. 

Sicriul va fi încadrat la cele patru colţuri de patru militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", iar la dreapta şi la stânga lui, pe mijloc, de doi Cavaleri ai Ordinului de Malta, care vor ţine două lumânări aprinse, precizează Casa Regală. 

Încheierea ceremoniei religioase va fi marcată de un semnal lung de trompetă, apoi Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale va începe lucrarea muzicală funebră, care va dura până când sicriul este pus în maşina mortuară. 

Maşina mortuară va parcurge încet câţiva metri. Ea va fi încadrată de 12 jandarmi călare (care urmează să fie aşezaţi 6 în faţă şi 6 în spate), apoi va porni convoiul. Când caii şi maşina mortuară vor fi pornit, bisericile din împrejurimi vor trage clopotele. 

Cortegiul de maşini va traversa, conform programului, Piaţa Palatului Regal, bulevardul Magheru, Piaţa Romană. La Piaţa Romană, călăreţii se vor retrage şi se va continua traseul cu viteză mică în direcţia Piaţa Victoriei, bulevardul Aviatorilor, Piaţa Charles de Gaulle, bulevardul Mareşal Prezan până la Arcul de Triumf. Ulterior, cortegiul funerar se va deplasa spre Curtea de Argeş pe traseul Chitila - Găeşti - Topoloveni - Piteşti - Curtea de Argeş. Pe traseu, cortegiul funerar nu se va opri, dar va încetini viteza în localităţi, anunţă Casa Regală. 

În jurul orei 14.30 este programată sosirea la intrarea în parcul Mănăstirii Curtea de Argeş a Familiei Regale române şi a Familiilor Regale străine, iar la 14,45 - sosirea convoiului mortuar. 

Sicriul va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală şi aşezat pe catafalc. Slujba de înmormântare va fi oficiată de ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, având alături ierarhi şi un sobor de preoţi ortodocşi. 

La ora 15.30, sicriul va fi dus în Noua Catedrală şi va avea loc ceremonia religioasă a îngropării, care va avea caracter strict privat. 
Majestatea Sa Regina Ana a României, soţia Regelui Mihai I al României, a murit pe 1 august, la vârsta de 92 de ani, la Spitalul din Morges, în Elveţia, a anunţat Casa Regală.

Regele Mihai nu participă la funeraliile Reginei Ana, decizia fiind luată după ce medicii curanţi ai acestuia au făcut recomandări împotriva deplasării în România. 

Trafic rutier restricționat în unele zone din Capitală

Traficul rutier va fi restricţionat sâmbătă pe mai multe străzi din Bucureşti pe traseul de deplasare a cortegiului funerar al Reginei Ana. 

Restricţiile vor fi aplicate între orele 0.00 - 8.00 pe Calea Victoriei, între str. C. A. Rosetti şi Aleea Kretzulescu, pe str. Dem. I. Dobrescu, precum şi pe străzile care acced în acestea şi între orele 8.00 - 14.00 pe Calea Victoriei, între Piaţa Victoriei şi str. Ion Câmpineanu, precum şi pe străzile care acced în acest tronson, gradual, în funcţie de numărul participanţilor, potrivit Brigăzii Rutiere. 

De asemenea, restricţii vor fi impuse începând cu orele 11.30 pe sensul de deplasare a cortegiului funerar: str. Dem. I. Dobrescu - bd. Gh. Magheru - bd. Lascăr Catargiu - Piaţa Victoriei - bd. Aviatorilor - Piaţa Charles de Gaulle - bd. Mareşal C-tin Prezan - Arcul de Triumf - bd. Alexandru Constantinescu - bd. Ion Mihalache - Calea Griviţei - şos. Chitila - DN 7, unde se va intra pe raza judeţului Ilfov. 

Traficul pietonal va fi restricţionat sâmbătă, începând cu orele 0.00 până la defluirea totală a participanţilor, pe trotuarul aferent Muzeului Naţional de Artă a României, de pe str. Ştirbei Vodă şi Calea Victoriei până în dreptul Bisericii Kretzulescu. 

Rute ocolitoare recomandate de poliţişti sunt: Piaţa Victoriei - bd. Lascăr Catargiu - Piaţa Romană - Piaţa Universităţii sau Piaţa Victoriei - Calea Buzeşti - str. Berzei - str. Vasile Pârvan - Splaiul Independenţei. 

Autorităţile române au declarat ziua de sâmbătă, 13 august, zi de doliu naţional, în memoria Reginei Ana

În această zi, toate instituţiile, autorităţile publice centrale şi locale vor arbora drapelul României în bernă. Drapelul va fi arborat în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ, instituţiilor de cultură şi misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, aeroporturi, porturi, gări şi aerogări, precum şi ca pavilion pe navele şi ambarcaţiunile care navighează sub pavilion românesc.

Aceeaşi obligaţie le revine şi persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau reşedinţă. 

Posturile naţionale de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură vor trebui să îşi adapteze programul în mod corespunzător.

FAMILIA REGALĂ - Regele Mihai şi regina Ana au cinci fiice

Regele Mihai şi regina Ana au avut cinci fiice care le-au dăruit, la rândul lor, cinci nepoţi. Născute în exil, viaţa lor nu a fost ocolită de griji şi nu a semănat deloc cu cea a prinţeselor din basme sau filme. După 1989, două dintre principesele României s-au stabilit, definitiv, în ţară. Patru din cele cinci fiice vor fi prezente la slujba de înhumare de sâmbătă.

Principesa moştenitoare Margareta, custode al coroanei României, este licenţiată în Sociologie, Ştiinţe Politice şi Drept Internaţional a universităţii din Edinburgh. Printre colegii săi din studenţie s-a numărat viitorul prim-ministru britanic Gordon Brown. Principesa Margareta a sosit în România în ianuarie 1990, iar în acelaşi an a înfiinţat fundaţia umanitară care-i poartă numele. În 1996, s-a căsătorit cu Radu Duda, iar în anul următor regele Mihai a desemnat-o succesoare la conducerea Casei Regale. Stabilită definitiv în ţară, principesa Margareta a fost aleasă, anul trecut, preşedinte al Societăţii Naţionale de Cruce Roşie. 

Principesa Elena, a doua pe linia succesiunii la coroană, a lucrat, în tinereţe, la celebra casă de licitaţii Christie's din Geneva. Şi-a continuat activitatea la Londra, în domeniul restaurării obiectelor de artă, dar şi într-o organizaţie care ajută copiii cu dizabilităţi. În 1982, s-a căsătorit cu Robin Medforth-Mills, alături de care a trăit doi ani în Sudan. Principesa Elena a adus pe lume doi copii, Nicolae şi Elisabeta-Karina, dar în 1991 a divorţat, iar după şapte ani s-a recăsătorit cu juristul Alexander Phillips Nixon. Cei doi locuiesc în nord-estul Angliei, iar în 2013 au celebrat căsătoria religioasă în catedrala Încoronării din Alba Iulia. 

Cea de-a treia fiică a regelui, Irina, a studiat la Oxford şi Londra, dar s-a dedicat creşterii şi antrenării animalelor. A lucrat la ferme din Canada şi Statele Unite şi s-a căsătorit cu proprietarul unei asemenea ferme, suedezul John Kreuger, cu care are doi copii, Michael şi Angelica. După divorţ, s-a recăsătorit cu un alt fermier american, John Walker. A fost exclusă din Casa Regală după ce a fost condamnată alături de soţul său pentru implicarea în lupte ilegale de cocoşi. Nu va fi prezentă la funeraliile mamei sale.

Principesa Sofia, a patra fiică a regelui, a urmat cursuri de arte frumoase şi a devenit o fotografă foarte apreciată. A scris, de asemenea, o carte de poveşti pentru copii. În 1998, s-a căsătorit cu Alain Biarneix, care îşi asuma un fals titlu nobiliar. Regele nu a aprobat căsătoria. Principesa Sofia a adus pe lume o fiică, Elisabeta Maria, dar a divorţat în 1998. Prin noul statut al Casei Regale, ea şi-a recăpătat titlul de principesă. 

Cea mai tânără fiică a regelui, principesa Maria, a făcut studii de puericultură în Elveţia, dar şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în Statele Unite, unde a lucrat în domeniul consultanţei private. S-a căsătorit în 1995 cu Cazimir Mystkowski, un polonez catolic, de care a divorţat în 2003 fără să aibă copii. Anul trecut, la cererea surorii sale Margareta, principesa Maria s-a mutat la Bucureşti, unde reprezintă familia regală în diferite ocazii oficiale.

×
Citește mai multe din Social
» Vezi toate știrile din Social
Cele mai noi știri
Parteneri
x close