Antena 3 CNN Actualitate Soluția pentru reîntoarcerea la birou poate veni din România. IMMUNE Building Standard, calea spre noua normalitate într-o epocă post-COVID

Soluția pentru reîntoarcerea la birou poate veni din România. IMMUNE Building Standard, calea spre noua normalitate într-o epocă post-COVID

IMMUNE™, un nou standard care poate contribui la creșterea gradului de imunitate a clădirilor, pare a fi soluția de reîntoarcere la birou pe care întregul mediu de afaceri o aștepta.

Soluția pentru reîntoarcerea la birou poate veni din România. IMMUNE Building Standard, calea spre noua normalitate într-o epocă post-COVID
de Georgiana Adam    |    05 Noi 2020   •   10:12

Un spațiu special de carantinare, senzori de temperatură instalați la intrarea în incintă sau senzori de filtrare a aerului, sunt doar câteva dintre cele peste 100 de măsuri tehnice, sanitare și organizaționale care fac parte din componența standardului IMMUNE™.

Inițiatorii IMMUNE™, standard considerat o soluție viabilă pentru provocările de ordin sanitar ale prezentului și viitorului, își propun ca prin inițiativa lor să transforme reîntoarcerea la birou într-un obiectiv realizabil.

Liviu Tudor, președintele în exercițiu al organizației European Property Federation și totodată inițiator al dezvoltării standardului IMMUNE™, consideră că acest pachet de măsuri tehnice, sanitare și organizaționale devine esențial pentru încrederea de care au nevoie angajații ca să revină fără teamă la birou.

O echipă mixtă, formată din 20 de experți proveniți din diferite domenii de activitate, precum tehnologie, facility management, arhitectură, construcții, inginerie și sănătate, a elaborat un set de peste 100 de măsuri necesare certificării gradului de imunitate a unei clădiri la o pandemie sau la amenințări similare asupra sănătății rezidenților.

Măsurile, relevante pentru clădirile de birouri și nu numai,  pot fi implementate de administratorii acestor proprietăți, astfel încât să poată asigura reziliența spațiilor de lucru și, implicit, creșterea gradului de protecție sanitară a tuturor angajaților.

Standardul, care împrumută o serie de practici folosite în instituțiile sanitare, integrează măsuri menite să permită izolarea persoanelor expuse, distanțarea socială și mitigarea riscului de răspândire a virusurilor în interior. Deși este inspirat de măsurile aplicate în domeniul medical, standardul „nu va transforma clădirile de birouri în spitale”, explică Liviu Tudor.

„Noile clădiri de birouri vor oferi o experiență total diferită, încă de la intrarea în incintă și până la spațiile comune, toalete, curți interioare sau spațiile de lucru. Abordăm îndeosebi birourile tip open-space, unde vor fi integrate separatoare, iar spațiile de lucru individuale vor fi amplasate la o distanță de 2 metri între ele”, explică Liviu Tudor, fondator și CEO al Genesis Property, companie care deține și administrează clădiri de birouri ce găzduiesc multinaționale precum: Accenture, Societe Générale, Luxoft sau Garanti Bank.

Antreprenorul bucureștean a investit deja 1 milion de euro pentru a demara testarea standardului în West Gate, unul dintre cele două parcuri de birouri Clasa A din București, deținute de compania Genesis Property, urmând ca măsurile IMMUNE™ să fie integrate și în clădirile din Novo Park. Liviu Tudor consideră că toate costurile de implementare a standardului sunt mici, comparativ cu beneficiile de care întregul mediu de afaceri se va bucura odată ce reîntoarcerea angajaților la birou în condiții de siguranță sporită va fi posibilă.

IMMUNE™ Building Standard, care a suscitat interes și din partea presei internaționale, include peste 100 de măsuri tehnice, sanitare și organizaționale, printre care: instalarea unor sisteme de filtrare a aerului precum cele folosite în instituțiile sanitare, dezvoltarea unei camere speciale de carantinare pentru izolarea persoanelor expuse, amenajarea unui depozit dotat cu produse sanitare, halate de protecție și combinezoane, aplicarea de vopsea antibacteriană pe pereți și instalarea unor panouri informative, unde rezidenții vor avea acces la date precum calitatea aerului și a apei din incintă.

Administratorii de clădiri care aderă la acest standard pot obține unul dintre cele trei niveluri de certificare, respectiv Strong, Powerful sau Resilient, în funcție de numărul măsurilor de prevenție implementate cu succes în clădire. Calificativul va fi acordat de către un evaluator independent, care va analiza măsurile organizaționale, tehnologice și sanitare implementate în clădire și, implicit, gradul de conformare a spațiilor de lucru cu acestea.

Pentru că siguranța la birou și sustenabilitatea clădirilor de birouri au devenit atribute direct corelate cu performanța angajaților, este responsabilitatea administratorilor spațiilor de birouri de a face un prim pas către o nouă normalitate și de a implementa soluții eficiente, relevante contextului actual.

Sursa foto: Shutterstock  

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close