Antena 3 CNN Actualitate Specialişti, scenariu sumbru: "România trăieşte acum liniştea de dinaintea furtunii. Valul 5 va fi cel mai agresiv"

Specialişti, scenariu sumbru: "România trăieşte acum liniştea de dinaintea furtunii. Valul 5 va fi cel mai agresiv"

Un tânăr de 15 ani bolnav de COVID a murit. Este unul din cele peste 50 de decese anunțate de Grupul de Comunicare Strategică în ultimele 24 de ore. România trăiește acum liniștea de dinaintea furtunii, avertizează specialiştii.

Specialişti, scenariu sumbru: "România trăieşte acum liniştea de dinaintea furtunii. Valul 5 va fi cel mai agresiv"
Sursa foto: Hepta | Zuma Press / Andrea Ronchini
de Claudia Popovici    |    19 Dec 2021   •   17:02

Potrivit speciliştilor, ţara noastră se va confrunta cu valul cinci al pandemiei care va fi cel mai grav de până acum. Sistemele sanitare din alte ţări au deja probleme din cauza numărului mare de infectări.

Din păcate, în ţara noastră pregătirile pentru un val întârzie, iar vaccinarea scade de la o zi la alta. Cei care au ajuns în centrele de vaccinare pentru a doua sau a treia doză au rămas uimiți să descopere că nu era deloc coadă.

Febra cumpărăturilor de Sărbători a făcut ca centrele de vaccinare din toată ţara să fie şi mai goale. La centrul de vaccinare de la Palatul Copiilor din Capitală înainte se vaccinau şi 800-900 de persoane pe zi. În ultimile zile au mai ajuns însă aproximativ 500. 

Varianta Omicron ar putea supraaglomera sistemele sanitare din mai multe regiuni, atrag atenţia specialiştii OMS. Deja spitalele din Marea Britanie şi Africa de Sud sunt pline pe zi ce trece.

Cu toate acestea măsurile de la noi din ţară pentru a preveni o nouă tragedie întârzie să apară. Nici acum nu s-a ajuns la o formă final privind introducerea certificatului verde la muncă.

„Probabil că vom mai avea nevoie de vreo 3-4 luni de zile până va intra în vigoare. Vine vacanţa parlamentară, durează cel puţin o lună aprobarea. Un eventual val cinci va fi trecut deja pănă când intră în funcţiune", a spus pentru Antena 3 Sorin Paveliu, expert în sănătate publică.

Medicii apelează la responsabilitatea populației.

„Având în vedere că acestă variantă Omicron se transmite şi la pacienţii vaccinaţi chiar dacă au forme uşoare sfătuiesc pe toată lumea să poarte mască să facă igiena mâinilor", recomandă medicii.

Varianta Omicron s-a răspândit deja în 89 de ţări

Până astăzi, 19 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.798.205 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 10.729 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 

1.724.809 pacienți au fost declarați vindecați.  

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 499 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 10 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 

×
Subiecte în articol: România valul 5 omicron
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close