Antena 3 CNN Actualitate Specie periculoasă de musculițe, descoperită pe litoralul românesc | Avertismentul biologilor

Specie periculoasă de musculițe, descoperită pe litoralul românesc | Avertismentul biologilor

Biologii atrag atenţia populaţiei asupra unui nou pericol, la malul mării. O specie periculoasă de musculiţe a fost descoperită în Dunele Marine de la Agigea.

de Andreea Ştefan    |    12 Mai 2023   •   09:26

Biologul Adrian Bâlbă a explicat, în direct la Antena 3 CNN, de ce au apărut aceste musculițe periculoase și cum ne pot afecta.

”Cred că este în primul rând vorba de o tropicalizare climatică, practic o încălzire a climei și am avut o iarnă foarte blândă, iarnă care le favorizează menținerea pe timpul rece, adică nu le sterilizează, nu le îndepărtează.

Apoi firește că este o circulație foarte puternică și la malul mării și în zona gurilor Dunării și știm, vedem ce se întâmplă cu situația războiului care a împins în zonele costiere foarte mult navigația.

Sunt multe modificări, inclusiv foarte multe gunoaie pe dunele de nisip. Bineînțeles că apar și aceste musculițe psihotide, fiindcă undeva seamănă cu moliile. Între ele există și unele ce sug sânge.

Citește și: ”Am sesizat abia când amestecam în tigaie” Ce a găsit o femeie din Iași în caserola de carne tocată cumpărată dintr-un supermarket cunoscut

Este o altă specie, care nu este parazită, nu transmite boli, este doar foarte deranjantă și se poate adapta inclusiv în băile noastre.

Marea Neagră are tot mai multe specii de vietăți, atât acvatice, cât și în zonele dunelor nisipului, unele bune, unele mai puțin dorite. Între acestea, mai puțin dorite sunt și flebotomii.

Cum ne putem proteja de aceste musculițe

În cazul acestora care nu sunt periculoase, să facem mai multă curățenie și să ținem o igienă bună a zonelor umede, a băilor, canalizările să fie închise.

Iar în cazul flebotomilor, ce pot transmite boli tropicale, trebuie mai multă igienă, trebuie să ne protejăm cu soluții repelente.

Citronela este foarte bună, ceva care seamănă cu lămâia. Pusă pe piele, ne protejează foarte bine”, a explicat biologul Adrian Bâlbă.

 

×
Subiecte în articol: musculițe
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close