Antena 3 CNN Actualitate Stratul de ozon le dă bătăi de cap românilor. Proiect european, contestat de ţara noastră

Stratul de ozon le dă bătăi de cap românilor. Proiect european, contestat de ţara noastră

Stratul de ozon le dă bătăi de cap românilor. Proiect european, contestat de ţara noastră
23 Oct 2008   •   08:37

Proiectul european privind reducerea emisiilor poluante cu 20%, a sârnit ample controverse în rândul mai multor state europene, printre care şi România. Ţara noastră a cerut, miercuri, la Consiliul de Mediu de la Luxemburg, blocarea acestui proiect pe motiv că un mediu mai curat ar alunga investitorii străini.
Propunerea Comisiei Europene este de a licita fiecare tonă de dioxid de carbon emisă de industria grea, începând cu 1 ianuarie 2013 şi de a folosi fondurile astfel obţinute pentru o energie curată. România, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Grecia, Letonia şi Lituania nu susţin acest proiect, întrucât normativele europene le-ar alunga investitorii străini care poluează, totodată, cel mai tare mediul. Pentru a împiedica aplicarea acestor măsuri, cele opt state au semnat un acord de blocare a proiectului de mediu.
În această bătălie, ţările semnatare au Italia drept aliat. Premierul Silvio Berlusconi consideră ridicol principiul tranzacţionării emisiilor de doxid de carbon. În schimb, ecologiştii susţin cu fermitate acest proiect care ar putea îmbunătăţi calitatea vieţii.
Dacă totuşi plafonul de poluare a mediului se reduce, atunci multe companii străine vor pleca din ţările UE, probabil în Ucraina, susţin jurnaliştii de la România Liberă. Motivul - nu se pot alinia acestor cerinţe, iar investiţiile în utilaje performante ar fi prea mari.
Potrivit Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului, în 2006 România se situa pe locul opt în Europa în funcţie de emisiile gazelor cu efect de seră şi pe locul zece în funcţie de emisiile de dioxid de carbon.
Antena 3

×
Subiecte în articol: România dioxid de carbon
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close