Antena 3 CNN Actualitate Prof. dr. Cristian Băicuş explică ce se întâmplă cu pacienţii COVID care se tratează cu antibiotice, în urma unor studii făcute în premieră, în spitalele din România

Prof. dr. Cristian Băicuş explică ce se întâmplă cu pacienţii COVID care se tratează cu antibiotice, în urma unor studii făcute în premieră, în spitalele din România

Două studii făcute de medicii români în mai multe spitale scot la iveală rezultate surprinzătoare. Prof. dr. Cristian Băicuş de la Spitalul Colentina explică ce se întâmplă cu pacienţii COVID care se tratează cu antibiotice.

Prof. dr. Cristian Băicuş explică ce se întâmplă cu pacienţii COVID care se tratează cu antibiotice, în urma unor studii făcute în premieră, în spitalele din România
Sursa foto: Arhiva Antena 3
de Claudia Popovici    |    16 Oct 2021   •   21:00

Este vorba despre două studii efectuate pe 560 de pacienți internați cu forme moderate şi severe (exclus pacienţii de la ATI) în mai multe spitale din Români

„Sunt două studii de care ne-am apucat pentru că lucrăm deja cu pacienţi COVID de mai bine de un an şi jumătate. Primul studiu referitor la antibiotice este un studiu multicentric la care au participat secțiile noastre de medicină internă şi pneumologie, colegi de la spitalul "Balş" de alături şi spitale din Iaşi, Craiova, Constanţa şi Braşov.

Studii în premieră făcute cu pacienți COVID în spitalele din România 

Ideea este că antibiotice se dau în multe situaţii în acestă boala în care nu prea ar trebui pentru că este un virus, iar antibioticele, în principiu, nu au efect asupra virusurilor.

Era teoria că poate au efect antiviral, cum ar fi Azitromicina şi Claritromicina, iar studiile au arătat că nu au acest efect. Mai era ideea că ele (n.r antibioticele) au un ușor efect antiinflamator, numai că în această boală inflamația este atât de mare, atât de groaznică, încât i se spune furtună citochimică, încât nu salvează viaţa.

Rezultatul a fost că, înafară de pacienţii la care chiar s-au găsit microbi şi antibioticele au fost prescrise conform antibiogramei, în rest antibioticele nu au fost de niciun folos şi ne-am ales cu efectele adverse de pe urmele lor, unele pe termen scurt şi pe termen lung, efecte pe care le vom vedea", a spus prof. dr. Cristian Băicuş de la Spitalul Colentina din Capitală.

Studiu cu pacienți cu boli autoimune. Controversa vaccinării anti-COVID

Cel de-al doilea studiu era adresat pacienților cu boli autoimune care a fost suspendat din cauza pandemiei.

„Am devenit spital suport COVID şi a trebuit să renunțăm şi să ne reorientăm. Dar ne-am interesat să vedem ce se întâmplă cu aceşti pacienți cu boli autoimune dacă sunt vaccinaţi.

Pentru că la pacienţii care nu au astfel de boli au apărut reacţii adverse care sugerau o autoimunitate şi atunci teama era foarte mare ca acest vaccin să nu determine o reactivare a bolii.

Pe de altă parte, acești pacienţi sunt foarte vulnerabili, iar studiile au arătat că dacă ei fac COVID mortalitatea este de două ori mai mare decât la cei care nu au astfel de boli. Se recomandă vaccinarea, dar știți cum sunt cu medicii care unii au anumite păreri.

Din această cauză am făcut studiul. Am avut aproximativ 400 de pacienți vaccinați şi circa 200 de pacienți cu astfel de boli martori care nu s-au vaccinaţi. Rezultatul a fost că vaccinul nu a produs o reactivare a bolii, deci pacienţii se pot vaccina fără nicio grijă", a mai spus prof. dr. Cristian Băicuş de la Spitalul Colentina din Capitală.

×
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close