Antena 3 CNN Actualitate Studiu: Făptaşii fac închisoare în doar cinci cazuri de tăieri ilegale de păduri din 1.000 reclamate penal

Studiu: Făptaşii fac închisoare în doar cinci cazuri de tăieri ilegale de păduri din 1.000 reclamate penal

Studiu: Făptaşii fac închisoare în doar cinci cazuri de tăieri ilegale de păduri din 1.000 reclamate penal
Sursa foto: Foto: Mediafax
27 Mar 2012   •   19:38

Doar 34 de persoane au fost condamnate, în 2009 şi 2010, la închisoare cu executare pentru tăieri ilegale de păduri în zece judeţe ale ţării, numărul dosarelor penale constituite la parchetele din aceste judeţe fiind de 7.168, potrivit unui studiu în acest sens realizat de organizaţia Ecopolis.
   
Organizaţia nonguvernamentală a prezentat rezultatele studiului marţi, într-o conferinţă de presă la Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP), în prezenţa ministrului de resort, a directorului general al Regiei Autonome a Pădurilor "Romsilva" şi a unui reprezentant al Ministerului Public.
   
Potrivit datelor studiului, în cele zece judeţe analizate, în care se află aproape jumătate din suprafaţa împădurită a României, în anii 2009-2010 s-au constatat formal 6.656 de infracţiuni silvice, în urma unui număr total de 112.900 de controale făcute atât de poliţie cât şi de alte structuri ale statului.
   
În urma constatării infracţiunilor, dar şi ca urmare a diferitelor plângeri penale transmise de persoane private, procurorii de la diferite niveluri de jurisdicţie din cele zece judeţe au deschis 7.168 de dosare penale. Puţin peste 10%  dintre acestea, respectiv 723, s-au finalizat cu rechizitorii, în doar 34 de cazuri au fost pronunţate condamnări la pedepse cu închisoarea cu executare împotriva făptuitorilor, restul de 844 de persoane condamnate pentru infracţiuni silvice primind pedepse cu suspendare sau amenzi penale.
   
"O socoteală simplă ne arată că şansele de a face închisoare pentru tăieri ilegale de pădure în România sunt de 0,47%. Aşadar, în justiţie, adică la parchete şi la instanţe, 99,5% dintre autorii identificaţi ai tăierilor ilegale de copaci scapă, cei care sunt condamnaţi cu executare fiind cu toţii recidivişti aflaţi în perioada de încercare de după pronunţarea unei condamnări cu suspendare", a declarat preşedintele Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, Costel Popa, în conferinţa de presă de marţi.
  
Datele Ecopolis, deşi contestate şi de reprezentantul Ministerului Public şi de şeful Romsilva, nu au fost contrazise. Astfel, citând din bilanţul Ministerului Public pentru anii 2010 şi 2011, reprezentantul instituţiei, procurorul Adrian Dicu, a indicat o medie anuală de dosare constituite la nivelul întregii ţări pentru delicte silvice de aproximativ 7.000, circa 750 dintre ele fiind soluţionate prin rechizitorii. Dicu a explicat că o parte dintre aceste dosare sunt cu autor necunoscut, iar în altele prejudiciul fie nu este constatat, fie nu se ridică la valoarea minimă pentru care legea permite încadrarea în penal a cazului. Acestea sunt trei dintre motivele pentru care diferenţa între numărul plângerilor în urma cărora sunt deschise dosarele şi cel al condamnărilor este atât de mare. Conform ministrului Mediului, în 2010 şi 2011 în România au fost înregistrate 6.838 de sesizări penale şi 62.000 de contravenţii referitoare la încălcări ale regimului silvic.
   
În opinia reprezentanţilor organizaţiei, "organele de control" sunt îngăduitoare cu hoţii de lemn, deşi, din punct de vedere economic, prejudiciul total estimat al infracţiunilor constatate de instituţiile de control se ridică, din calculele Ecopolis, la 24 de milioane de lei. Conform statisticii Ministerului Mediului, volumul de lemn tăiat ilegal din păduri în 2010 şi 2011 a fost de 460.000 de metri cubi, ceea ce reprezintă un prejudiciu de aproximativ 30 de milioane de lei, calculat la un preţ mediu de 71 de lei pe metrul cub.
   

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close