Antena 3 CNN Actualitate Sub bisturiu, de gura ministrului. 70% din cei internaţi la chirurgie trebuie operaţi

Sub bisturiu, de gura ministrului. 70% din cei internaţi la chirurgie trebuie operaţi

Sub bisturiu, de gura ministrului. 70% din cei internaţi la chirurgie trebuie operaţi
25 Sep 2008   •   09:52

De ce mor românii pe masa de operaţie? Pentru că ajung tot mai des acolo. Deşi ar putea fi trataţi, medicii preferă să îi opereze. Iniţiativă proprie? Nici vorbă. Un ordin de ministru din 2005 obligă secţiile de chirurgie să aibă un procent de 70% de pacienţi operaţi. ?În 2006 chiar eu am fost în inspecţie şi i-am frecat, pentru că aveau un procent de intervenţii foarte mic, ceea ce însemna că pacienţii erau internaţi la chirurgie doar pentru analize?, afirmă, pentru Gândul, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Vlad Iliescu.

Astfel, ţara noastră ocupă primul loc în trei topuri negative. Avem cea mai mică speranţă de viaţă, cele mai multe reţete eliberate şi cel mai mare număr de intervenţii chirugicale din Europa, raportat la numărul de locuitori. Numărul operaţiilor suferite de români a crescut de aproape cinci ori, în numai doi ani. Dacă în 2004 au fost înregistrate puţin peste 2.500.000 de intervenţii chirurgicale, în 2006 numărul acestora a ajuns la aproape 10.000.000, informează Gândul.

Creşterea numărului de intervenţii s-a produs şi pe fondul înmulţirii accidentelor rutiere grave. Partea bună este că din ce în ce mai multe victime au fost salvate de la moarte în drum spre spital, întrucât sistemul de ambulanţă s-a îmbunătăţit, susţin medicii.

Un alt bilanţ sumbru indică faptul că, în 2006, 220 de persoane au murit în timpul intervenţiilor chirurgicale, puţin peste 1.000 în primele 24 de ore după operaţie şi mai mult de 5.100 la 48 de ore de la intervenţie.

Românii stau la fel de prost şi în ceea ce priveşte speranţa de viaţă care este cea mai redusă din Europa. Şi asta în condiţiile în care sistemul medical autohton a înregistrat un alt record. În urmă cu doi ani am avut şi cele mai multe reţete eliberate din Europa, 8,5 milioane.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ministerul Sănătății
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close