Antena 3 CNN Actualitate Sufocări în somn și hipertensiune cauzate de temperaturile tropicale. Dr. Radu Țincu: ”Un sfat important: să nu consumăm aceste alimente sau băuturi”

Sufocări în somn și hipertensiune cauzate de temperaturile tropicale. Dr. Radu Țincu: ”Un sfat important: să nu consumăm aceste alimente sau băuturi”

Sufocări pe timpul nopții și hipertensiune, cauzate de temperaturile tropicale. Dr. Radu Țincu a explicat care sunt simptomele la care trebuie să fim atenți, dar și ce trebuie să facem pentru a evita stările dă rău provocate de temperaturile tropicale.

de Andreea Ştefan    |    21 Iul 2023   •   14:45

”Aceste temperaturi reprezintă un factor stresor, produce un stres termic și necesită un răspuns adaptativ din partea organismului. Vom avea o activitate cardiacă mai accelerată, vom respira mai des, vom transpira mai mult.

Toate aceste măsuri trebuie să fie cumva susținute de organism. În primul rând, o transpirație excesivă va duce la deshidratare și pierdere de electrolit sodiu și potasiu, astfel încât va trebui să bem apă, dar nu neapărat apă plată.

Avem nevoie de o apă mineralizată care să conțină acești electroliți. De asemenea, dacă avem nevoie să creștem activitatea cardiacă, persoanele cardiace, spre exemplu, pot să aibă anumite probleme și să sufere de crize cardiace prin această tahicardie produsă de căldură.

De asemenea, un sfat important este că, dacă și așa avem nevoie de un răspuns adaptativ, să nu consumăm alimente sau băuturi care stimulează activitatea cardiacă, cum ar fi cafeaua în exces sau fumatul sau băuturile energizante care nu fac decât să aibă un efect sinergic cu această căldură.

Citește și: Topul celor mai hidratante băuturi în timpul căldurilor extreme: Apa este la coada clasamentului

De asemenea, avem nevoie să respirăm mai des, astfel încât persoanele cu boli pulmonare vor avea un răspuns adaptativ care să nu poată compensa foarte bine aceste temperaturi. Ceea ce trebuie să spunem este că persoanele extrem de vulnerabile sunt copiii care se deshidratează foarte repede și care nu au senzație de sete.

Părinții trebuie să insiste să le dea apă, iar persoanele vârstnice, cu boli cronice, trebuie să evite deplasările în perioadele de intensitate solară.

Putem să bem ceaiuri, ceaiuri reci de această dată. Perioada în care organismul se supraîncălzește, lichidele băute trebuie să fie mai reci decât temperatura corpului, pentru că până la urmă ele sunt folosite pentru a răci organismul.

Nu trebuie să bem alcool, foarte multă lume crede că alcoolul îi răcorește, însă alcoolul produce vasodilatație cu hipotensiune arterială și riscul ca acești pacienți să facă sincope este foarte mare. Fructe și legume care sunt bogate în lichide, cum este pepenele și inclusiv alimentația trebuie să fie una ușoară, pentru că nu trebuie să suprasolicităm tubul digestiv”, a declarat dr. Radu Țincu la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: Dr. Radu Ţincu
Parteneri
Pensie de nici 800 de lei, după 36 de ani de muncă. Cum este posibil
x close