Antena 3 CNN Actualitate Cumpărarea vechimii în muncă. Suma ce trebuie plătită s-a majorat semnificativ de la 1 octombrie 2023

Cumpărarea vechimii în muncă. Suma ce trebuie plătită s-a majorat semnificativ de la 1 octombrie 2023

Termenul pentru cumpărarea vechimii în muncă pentru pensie s-a prelungit recent, însă sumele care trebuie plătite s-au majorat de la 1 octombrie 2023.

Cumpărarea vechimii în muncă. Suma ce trebuie plătită s-a majorat semnificativ de la 1 octombrie 2023
Sursa foto: Profimedia Images
de Laura Dinu    |    04 Oct 2023   •   12:00

Astfel, toți cei care vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o pot face în continuare prin semnarea unui contract de asigurare socială cu Casa de Pensii și efectuarea unor plăți către aceasta până la finalul anului 2024. 

Aceștia pot plăti contribuția de asigurări sociale (CAS) pentru perioadele în care nu au contribuit, pentru cel mult șase ani anterior lunii încheierii unui contract de asigurare.  

Cu toate acestea, ținând cont de faptul că, de la 1 octombrie 2023, valoarea salariului minim brut a crescut la 3.300 de lei, au crescut și sumele care trebuie achitate lunar către Casa de Pensii.  

Concret, nivelul minim al venitului lunar asigurat, care este, de fapt, salariul minim brut pe țară, este, în cazul contractelor încheiate în baza OUG nr. 163/2020 după data de 1 octombrie 2023, de 3.300 de lei. 

În cazul contractelor de asigurare socială încheiate în baza OUG nr. 163/2020 până la data de 1 octombrie 2023, venitul minim lunar asigurat nu se modifică. 

Apoi, OUG 163/2020 prevede că „baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială”. 

Așadar, în ceea ce privește sumele care trebuie plătite efectiv pentru vechimea în muncă, cota de CAS (25%) ce trebuie plătită se aplică la salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului cu casa, scrie avocatnet.ro

Mai precis, suma ce trebuie plătită pentru fiecare lună începând cu contractele semnate din octombrie 2023 este de 825 de lei. Pentru contractele semnate până la începutului lunii octombrie (1 ianuarie - 1 octombrie 2023), suma de plată este de 750 de lei. 

Chiar dacă salariul minim sau cota CAS se modifică, potrivit prevederilor în vigoare, contractele de asigurare în derulare nu sunt afectate. 

×
Subiecte în articol: vechime în muncă
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close