Antena 3 CNN Actualitate Sute de mii de copii au mâncat portocale cu pesticide: "Din păcate, ANSVSA a trecut cu prea multă uşurinţă peste acest eveniment. Pesticidele sunt cancerigene!"

Sute de mii de copii au mâncat portocale cu pesticide: "Din păcate, ANSVSA a trecut cu prea multă uşurinţă peste acest eveniment. Pesticidele sunt cancerigene!"

Iulia Gorgorin
2 minute de citit Publicat la 14:43 07 Ian 2022 Modificat la 15:08 07 Ian 2022
Sute de mii de copii au mâncat portocale cu pesticide: "Din păcate, ANSVSA a trecut cu prea multă uşurinţă peste acest eveniment. Pesticidele sunt cancerigene!"
Sursa foto: Pixabay

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat, joi, că un mare lanţ de hipermarketuri a decis retragerea de la vânzare și rechemarea de la clienți a unor portocale la care a fost constatată o depășire a valorilor admise de reziduuri de pesticide.

Portocalele au fost retrase din Carrefour România.

Deşi ar trebui să ne asigure un aport de vitamine, de cele mai multe ori, fructele şi legumele sunt stropite cu pesticide, substanţă care ne poate pune viaţa în pericol.

Costel Stanciu, de la Asociaţia Pro Consumatori, a vorbit, vineri, în exclusivitate la Antena 3, despre cât de periculoase sunt fructele care se găsesc în magazinele din România.

"Din păcate, ANSVSA a trecut cu prea multă uşurinţă peste acest eveniment comercial"

Consumatorii nu au fost informaţi în legătură cu nivelul de pesticide din acele loturi de portocale. Cunoaştem doar faptul că, în acele portocale s-a găsit o cantitate de pesticid peste limita maximă admisă, nespecificându-se cantitatea din două tipuri de pesticide. Nu cunoaştem care au fost magazinele din cele două judeţe, Dâmboviţa şi Ilfov, unde s-au comercializat aceste portocale. ANSVSA ne-a informat numai în legătură cu magazinele din reţeaua unui mare hypermarket. În cele 152 de magazine au fost comercializate aceste portocale.

Ce e de făcut? Mai multe controale din partea ANSVSA-ului. De fapt, în perioada sărbătorilor ar trebui să se facă analize de laborator. Chlorpyrifos, acest pesicid, este interzis cu 1 ianuarie 2020, în Uniunea Europeană. Este admis la importurile de citrice într-o cantitate de 0,01 mg/kg, iar dimetoatul este admis într-o cantitate de 0,02 mg/kg.

"Pesticidele sunt cancerigene, se cunoaşte acest lucru"

Recmand părinţilor să cumpere citrice pe ambalajul cărora există menţiuni de genul, "Nu au fost aplicate tratamente chimice după recoltare". Din păcate, la nivelul anului 2020, pesticidele figurează pe locul 2 din top 10 pericole cu privire la alimentele care ne pun în pericol sănătatea noastră. Tot la nivelul anului 2020 s-au înregistrat 667 de notificări referitoare la depăşirea nivelului, maxima admis de pesticide din legumele şi fructele comercializate în Uniunea Europeană.

Din cele 667 de notificări, 162 de notificări vin din partea Bulgariei, deci se observă că Bulgaria a înregistrat din acest punct de vedere, adică încearcă să protejeze consumatorii, cu privire la pesticidele din legumele şi fructele provenite din ţări non-UE. Din păcate, România prin ANSVSA nu a iniţiat niciun demers în acest sens. Nu am văzut prea multe notificări pe site-ul Comisiei Europene", a declarat Costel Stanciu, președintele APC (Asociația Pro Consumatori).

Portocale cu pesticide, retrase de la vânzare dintr-un mare lanț de hypermarketuri

Carrefour România a decis retragerea de la vânzare și rechemarea de la clienți a unor portocale la care a fost constatată o depășire a valorilor admise de reziduuri de pesticide.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat, joi, că în urma notificării primite din partea furnizorului Andros Stil SRL, Carrefour România SA a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la clienți a unui lot de portocale.

Produsul a fost rechemat după ce s-a constatat o depășire a valorilor admise de reziduuri de pesticide (Lambda-Cyhalothrin, Chlorpirifos).
Este vorba de produse comercializate în perioada 23.12.2021 – 05.01.2022.

„Originea produsului a fost menționată eronat pe etichetă de către furnizorul Andros Stil SRL ca fiind Grecia, produsul fiind origine Egipt”, a transmis ANSVSA.

Se recomandă persoanelor care dețin produse din acel lot să nu le consume, ci să le distrugă sau să le ducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

 

 

 

×
Parteneri
x close