Antena 3 CNN Actualitate Teodorovici, explicații în scandalul pensiilor: „Avem acești doi piloni: pilonul I, al statului, și cel privat. Lasă-l pe om să opteze”

Teodorovici, explicații în scandalul pensiilor: „Avem acești doi piloni: pilonul I, al statului, și cel privat. Lasă-l pe om să opteze”

Teodorovici, explicații în scandalul pensiilor: „Avem acești doi piloni: pilonul I, al statului, și cel privat. Lasă-l pe om să opteze”
12 Apr 2018   •   18:54

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a explicat ce se întâmplă cu pilonul II de pensii, după ce își exprimase intenția de a renunța la el. 

„Mă uitam la televizor și chiar un prefor de economie la ASE.. efectiv nici nu a înțeles discuția, nu numai la pilonul II, dar și în general.. și felul în care expunea în spațiul public mă făcea să mă gândesc la studenții pe care îi are zi de zi de păcălit la nivelul ASE-ului. Normal și de bun simț față de economie e ca tu, stat, să oferi alternative. Cum am făcut în cadrul companiilor cu acel plafon sub un milion de euro, firmele să opteze pentru una din cele două variante, impozit pe profit sau pe cifra de afaceri, așa și aici. Avem acești doi piloni: pilonul I, al statului, și cel privat. Dar lasă-l pe om să opteze. Dacă eu, stat, îi ofer o alternativă, în sensul că pilonul I va deveni mai atractiv și omul decide, de ce să nu o facă. Nu înțeleg care e temerea celor care sunt pe zona pilonului II. Ei vor putea să opteze între I sau II. Ce am spus eu foarte clar e că trebuie să existe transparență și pe pilonul I de pensii, exact cum este la privat. Adică omul să știe cu cât a contribuit, cât i s-a acumulat și pe ce se bazează”, a spus Teodorovici. 

Teodorivi a explicat care sunt diferențele între pilonul I pe pensii și cel privat. 

„Sunt două elemente importante. Primul e cel mai important. Statul nu e capabil să gestioneze mai bine banul respectiv, adică acea contribuție pe care omul o lasă în speranța că va avea un câștig sigur la pensie. Statul, e adevărat, nu a dovedit acest lucru, dar asta nu înseamnă că statul nu poate fi un bun administrator al banului public. Doi la mână, e ideea e a crea acea alternativă, de a o face mult mai atractivă, iar contribuabilul dacă vine către pilonul I, e decizia lui. E o competiție constructivă. Care e temerea? Nu dispare nimic”, a mai spus ministrul. 

 

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close